Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Sadnja kruške – razmak i podloga

Sadnja Kruške i način sadnje zavise od više faktora.

Posle završene pripreme zemljišta, a pre same sadnje voćaka, neophodno je izvršiti još nekoliko operacija.

1. Odrediti razmake sadnje. Razmaci sadnje su uslovljeni osobinama sorti i podloga, oblikom krune, odnosno sistemom uzgoja, raspoloživom mehanizacijom i tipom zemljišta.

Savremeni visokointezivni zasadi kruške se podižu najčešće na sledećim razmacima u zavisnosti od podloge i uzgojnog oblika:

– Kruške okalemljene na sejance divlje kruške otpornije su prema mrazu i suši i razvijaju stabla dva-tri puta veća nego ako su okalemljena na nekom klonu dunje. Zato se kruške na sejancu divlje kruške sade na pet-šest metara međuredno i četiri pet metara u redu. Ako će se gajiti u vidu palmete s kosim granama tada se sade na međuredni razmak od pet, a u redu četiri metra.

– Ako su kruške okalemljene na nekom klonu dunje, MA ili BA-29, mogu se gajiti i na špaliru i u slobodnom rastu. Za gajenje na špaliru sade se na međuredni razmak od tri, a voćka od voćke na metar. Na podlozi BA 29 – 3×1 što iznosi 3000 biljaka po hektaru.

2. Razmeravanje i obeležavanje mesta za sadnju:

Razmeravanje parcele i obeležavanje mesta za sadnju izvodi se posle ravnanja terena i najčešće se za obeležavanje koriste drveni markeri dužine oko 40 cm. Posebno treba obratiti pažnju na rastojanje između krajnjih redova i granica parcela.

3. Vreme sadnje:

Sadnja kruške se može obaviti tokom jeseni ili ranog proleća. Važno je da se ne sadi u smrznutu i previše vlažnu zemlju. Jesenjoj sadnji treba dati prednost, jer se posađene sadnice bolje primaju i u toku zime obrazuju jači korenov sistem i brže rastu u prvim godinama nakon sadnje.

Pročitajte više o karakteristikama sorti kruške koje nudimo i vremenu njihovog zrenja.

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!