Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Prvo pretakanje vina je najvažnije, zašto?

Pretakanje vina –  Ono vino koje predugo ostane na stelji dobiće neprijatan miris raspadnutog kvasca, miris na pokvarena jaja, posledice koje su teško rešive čak i ukoliko se primete na vreme.

Mladom vinu je potrebna nega, kako bi na kraju dobili vino visokog kvaliteta. Nakon fermentacije proces nije završen, već sledi pretakanje vina, odnosno odvajanje bistrog mladog vina od taloga, navodi stručnjak za tehnologiju u proizvodnji Poljoprivredno stručne službe Požarevac Ana Đorđević.

Prvo pretakanje je najvažnije. Dobijeno vino još uvek je mutno zbog belančevina kvasca, delova pokožice i semenki i ne bi trebalo dozvoliti dugo odležavanje na talogu koji se vremenom stvara. Ono koje predugo ostane na stelji dobiće neprijatan miris raspadnutog kvasca, miris na pokvarena jaja, posledice koje su teško rešive čak i ukoliko se primete na vreme.

Preporučuje se blago sumporisanje

Vino se nakon završenog fermentativnog postupka redovno proba, kako bi se pravovremeno odredio trenutak prvog pretakanja. Ovaj postupak uz slobodan pristup kiseoniku preporučljivo je za mlada vina, koja će se na ovaj način brže osloboditi viška ugljendioksida i brže će se izbistriti. Zatvoren tip procesa bez prisustva kiseonika preporučuje se za naredna pretakanja, kada je vino formiralo svoj buke, i gde bi oksidacija narušila sastav vina.

Vreme procesa treba ujedno iskoristiti i za sumporisanje vina, čime se sprečava ukus na izvetrelo i razvoj bakterija sirćetnog vrenja. Preporučuje se blago sumporisanje količinom od pet grama na 100 l vina, ističe Đorđevićeva.

Kako smo ranije pisali, dobro i zdravo vino odlikuju bistrina, lepa boja, ukus i miris. Međutim, vino, budući da je složenog sastava, podložno je promenama, kako fizičkim tako i biohemijskim. Ako vino nije dovoljno bistro, što se vidi sasvim jasno prilikom pretakanja, postoje dva načina reagovanja.

“Jedan podrazumeva stavljanje bentonita kako bi se vino brže izbistrilo, a drugi način koji biraju oni koji nisu radi da stavljaju ikakve preparate, podrazumeva čekanje dok vino samo ne odradi posao”, rekao je ranije vinar Janko Janošik iz Aradca kod Zrenjanina za Agroklub.
Voditi računa o higijeni prostorija

Takođe je veoma značajno dopuniti sudove u kojima se vino čuva, koje još uvek radi i postepeno se stabilizuje. Dolazi do isparavanja pojedinih materija, menja se još uvek hemijski sastav i dopunom sudova sprečavaju se negativne reakcije kod tek pretočenog mladog.

Između prvog i drugog pretakanja idealno je vreme za kupažiranje vina, mešanje dva ili više vina u određenom odnosu, kako bi vino imalo dovoljno vremena za uspostavljanje ravnoteže.

Posebno na šta je potrebno obratiti pažnju u toku rada, jeste da vina lako poprimaju strane mirise i da je neophodna visoka higijena prostorija. Roze vina i većina belih vina ne odlaze na odležavanje, već su u svojim mladim danima spremna za konzumiranje, dok crvena nastavljaju svoj put sazrevanja, navodi požarevački stručnjak.

Izvor: Agroklub.rs

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!