Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Lozni kalemovi – Vinske sorte

LOZNI KALEMOVI – VINSKE SORTE

Lozni kalemovi Vinske sorte, samo im ime kaže, koriste se više za izradu dobrih i kvalitetnih vina.

U ponudi imamo sledeće VINSKE SORTE LOZNIH KALEMOVA:

LOZNI KALEMOVI SORTE – PROKUPAC:

Lozni kalemovi ProkupacOpis: Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Prokupac je domaća sorta. Poznat je pod imenom Rskavac, Kameničarka, Crnka. Izuzetno rodan, bujnih lastara. Prokupac ima od 18 do 22% šećera u širi. Grozd je srednje krupan do krupan, srednje zbijen i valjkast. Od njega se dobija ružičasto i crno vino. Izuzetan je za proizvodnju lozove rakije.

Vreme zrenja: Početak X


VINSKE SORTE – PLOVDINA (SLANKAMENKA):

Lozni kalemovi SlankamenkaOpis: Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Slankamenka je poznata domaća sorta.
Najčešće se koristi za kupažu i u svežem stanju.
Ima visoku rodnost.

Vreme zrenja: Kraj IX


VINSKE SORTE – KABERNE SOVINJON:

Vinska Sorta Loze Kaberne SovinjonOpis: Lozni kalem vinske (vinova loza) sorte Kaberne Sovinjon Francuskog je porekla. Sorta je dosta homogena, a razlike se odnose na oblik grozda i svojstva vina. Grozd je srednji ili malen, često s jednim izraženim krilom, srednje zbijen; bobica srednja, okrugla. Pokožica modroljubičaste boje, čvrsta. Meso malo čvršće sa slabim izraženim okusom na zeleno. Prikladan je za područja umjerene klime. Rodnost je srednja i redovna. Cabernet Sauvignon daje vino tamne crvene boje. Cabernet sauvignon ima divan i jako izraženi sortni miris koji može podsećati i na crnu ribizlu.

Vreme zrenja: Kraj IX


VINSKE SORTE – SOVINJON BLAN:

Lozni kalemovi Sovinjon BlanOpis: Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Sovinjon Blan Francuskog je porekla.
Grozd je srednji ili mali, slabo konusan ili cilindričan, često s jednim krilom, zbijen. Bobica je srednje velika, okrugla, žutozelene boje. Pokožica je srednje čvrsta; meso dosta čvrsto, slatko, aromatično. Sorta je prikladna za različita tla, ako nisu previše plodna i vlažna, traži dosta suhu i toplu klimu. Rodnost nije velika, ali je redovna. Za sauvignon se često kaže da miriše na travu ili tropsko voće.

Vreme zrenja: Kraj IX


VINSKE SORTE – FRANKOVKA:

Vinska Sorta Loze FrankovkaOpis: Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Frankovka Nemačkog je porekla. Grozd je srednje do vrlo veliki, piramidalan, vrh grozda zaokrenut u stranu. Bobica srednje velika, okrugla. Kožica je dosta debela i čvrsta, tamnomodre boje. Meso je sočno, sok je neutralnog ukusa, s manjim sadržajem šećera, izražene kiseline. Prikladna je za uzgajanje u različitim uslovima tla. Rodnost je velika i redovita. Vino je izvrsnog kvaliteta, slamnato-žute boje sa zelenkastim odsjajem, suvo, aromatično i mirisno sveže.

Vreme zrenja: Kraj IX


LOZNI KALEMOVI – VINSKE SORTE – MERLO:

Lozni kalemovi MerloOpis: Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Merlo je poreklom iz Francuske. Gaji se u celom svetu. Ima manje tanina nego cabernet souvignon, takođe je pogodan za odležavanje i kupažiranje. Grozd je srednje krupan, valjkast, bobice su srednje krupne, okrugle, plave boje, s jakim maškom. Grozd sadrži do 24% šećera a vina su lepo obojena, harmonična, veoma osvežavajuća i imaju ukus i miris na bobičasto voće, trešnje, šljive. Vino merlota je tamnocrveno.

Vreme zrenja: Kraj IX


LOZNI KALEMOVI – VINSKE SORTE – VRANAC:

Vinska Sorta Loze VranacOpis: Lozni kalem (vinova loza) vinske sorte Vranac je domaćeg porekla, rasprostranjena posebno u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. U našim uslovima sazreva krajem septembra i veoma je prinosna sorta. Sazrelo grožđe nakuplja i do 24% šećera i daje intenzivno obojeno, pitko, harmonično vino sa posebnim svojstvima. Mlada vina imaju svetlu purpurnu boju i miris na džem od voća. Starenjem, boja mu se razvija u intenzivnu tamnu, a na mirisu se javljaju arome koje podsećaju na cimet, čokoladu i sladić.

Vreme zrenja: Kraj IX


LOZNI KALEMOVI SORTE – CRNA TAMJANIKA:

Lozni kalemovi Crna TamjanikaOpis: Lozni kalem vinske sorte Crna Tamjanika je stаrа pitomа vrstа vinove loze (grožđа). Imа posebаn ukus i miris (osećа se nа nekoliko metаrа kаdа je zrelo), odаkle i nаziv. Potpun ukus i miris se mogu osetiti tek kаd plod u potpunosti uzri i kаd dostigne punu slаst, а to je negde sredinom oktobrа. Plod je tаmno-ljubičаste boje, zrnа su skoro prаvilne lopte, veličine 10-15mm. Od ovog grožđа se prаvi istoimeno vino. Od plodа tаmjаnike uglаvnom se nа tržištu mogu nаći belа vinа, аli mаlo je poznаto dа postoji i crnа tаmjаnikа.

Vreme zrenja: Kraj IX


LOZNI KALEMOVI SORTE – BELA TAMJANIKA:

Lozni kalemovi Bela TamjanikaOpis: Bela tamjanika ima sitne okrugle bobice, s pokožicom žutobele boje. Grozd srednje veličine. Šira sadrži od 22-25% šećera. U fazi suvarka količina šećera se kreće i do 35%. Od grožđa se pravi desertno, veoma jako, muskatno vino. Grožđe sazreva u trćoj epohi.

Vreme zrenja: Kraj IX


LOZNI KALEMOVI SORTE – ŠARDONE:

Lozni kalemovi SardoneOpis: Lozni kalem vinske sorte Šardone je francuskog porekla, iz područja Champagne. Grozd: srednji, širokokoničan, dosta zbijen, vrlo retko rastresit. Bobica srednja, žutozlatne boje. Kožica srednje čvrsta, meso sočno, slatko, odličnog ukusa sa istaknutom aromom sorte. Uspeva na raznim tipovima tla i raznim klimatskim uslovima ali mu ne odgovara prevelika vlažnost. Rodnost je srednja i redovna na svim uzgojnim oblicima. Boja vina varira između bledožute do svijetlo limunžute i žute boje, izražena voćna aroma.

Vreme zrenja: Kraj IX


LOZNI KALEMOVI SORTE – GAME BOJADISER:

Lozni kalemovi Game BojadiserOpis: Lozni kalem vinske sorte Game Bojadiser je pogodan za kupaže sa drugim sortama.
Grozd je srednje krupan, valjkast, sabijen. Težina grozda je od 90-120 grama. Bobice su srednje krupne, jajolike, tamnoplave. Sadrži 18-22% šećera. Sok je tamno crven. Vino Game-a je intenzivno crvene boje, bez posebnog mirisa i ukusa i vrlo pogodno za popravak boje drugih crnih vina.

Vreme zrenja: Početak X


 

Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama u šta se možete i sami uveriti ukoliko posetite naš rasadnik.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!