Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Sadnice voća kruške

SADNICE VOĆA KRUŠKE

Sadnice Kruške koje nudi naš Rasadnik su prošle sve potrebne kontrole koje propisuje Ministarstvo Poljoprivrede, sertifikovane su i sigurno bezvirusne.
Sve sadnice voća dostavljamo na Vašu adresu, veće količine lično dovozimo, a manje šaljemo kurirskom službom.

Proizvodnja kruške u našoj zemlji je opala u zadnjih 30 godina te je kruška deficitarna voćna vrsta kako u Srbiji, tako i u svetu, pa se redovno postižu dobre cene plodova kruške na tržištu. Razlog toga u našoj zemlji je slabo poznavanje tehnologije proizvodnje kruške, zastareli sortiment, odnosno slabo uvođenje u proizvodnju novih sorti i podloga, kao i nepoznavanje tehnologije zaštite kruške (pre svega prema kruškinoj buvi i bakterioznoj plamenjači).

Srbija ima povoljne zemljišne i klimatske uslove za uspešno gajenje kruške, odnosno za podizanje novih visokointezivnih zasada sa savremenim visokokvalitetnim sortama.

Kruška ne traži previše specifične uslove za uspevanje (ne odgovaraju joj jedino karbonatna i alkalna zemljišta), a u našoj zemlji je najbolje rezultate pokazala na nadmorskoj visini od 100-300m, a može se gajiti do 600 m nadmorske visine.

Sadnice Kruške počinju rano da rađaju (što je uslovljeno kvalitetom sadnog materijala, kao i kombinacijom sorte i podloge) i može da da velike početne prinose, odnosno obezbeđuje brzi povratak uloženih sredstava.

Razmak sadnje sadnice kruške:

Razmaci sadnje su uslovljeni osobinama sorti i podloga, oblikom krune, odnosno sistemom uzgoja, raspoloživom mehanizacijom i tipom zemljišta.

Savremeni visokointezivni zasadi kruške se podižu najčešće na sledećim razmacima u zavisnosti od podloge i uzgojnog oblika:

– Kruške okalemljene na sejance divlje kruške otpornije su prema mrazu i suši i razvijaju stabla dva-tri puta veća nego ako su okalemljena na nekom klonu dunje. Zato se kruške na sejancu divlje kruške sade na pet-šest metara međuredno i četiri pet metara u redu. Ako će se gajiti u vidu palmete s kosim granama tada se sade na međuredni razmak od pet, a u redu četiri metra.

– Ako su kruške okalemljene na nekom klonu dunje, MA ili BA-29, mogu se gajiti i na špaliru i u slobodnom rastu. Za gajenje na špaliru sade se na međuredni razmak od tri, a voćka od voćke na metar. Na podlozi BA 29 – 3×1 što iznosi 3000 biljaka po hektaru.

Vreme dozrevanja ( vreme zrenja ) pojedinih sorti sadnice kruške i podloga:

Junska Lepotica Dunja MA Krajem juna
Butira Divlja kruška Krajem jula
Santa Marija Posrednik, Sejanac divlje kruške Sredinom avgusta
Kaluđerka Dunja MA Sredinom septembra
Abbate Fetel Dunja MA Krajem avgust
Boskova Bočica Dunja MA Polovina septembra
Lubeničarka Dunja MA Sredninom avgusta
Karmen BA-29 Sredina avgusta
Viljamovka Posrednik, Sejanac divlje kruške Krajem avgusta
Konferans M9; MM-106 Krajem septembra
Kiferov sejanac Divlja kruska Sredina septembra
Krasanka Dunaj MA I BA-29 Početak oktobra
Karamanka Dunja MA Druga polovina avgusta
Turandot Dunja BA-29 Početak jula

 

Voćne Sadnice Kruške  – VILJAMOVKA:

Voćne Sadnice Kruške ViljamovkaKruška sorte  Viljamovka se uzgajaju na svim kontinentima. Vrlo je adaptivna, odlično rađa i ima izvanredan kvalitet ploda. Sorta je poreklom iz Engleske. Koristi se za proizvodnju rakije “viljamovke” i sokova.

Vreme zrenja: Zadnja nedelja VIII

Podloga: Posrednik, Sejanac divlje kruške


Sadnice voća – KRUŠKA – JUNSKA LEPOTICA:

Voćne Sadnice Kruške Junska LepoticaKruška sorte Junska Lepotica su poreklom iz Italije. Plod je srednje krupan, kožica je glatka, žutocrvenkasta. Meso ploda je žuckaste boje, slatko, sočno i vrlo aromatično. Daje redovne prinose.

Vreme zrenja: Krajem VI

Podloga: Dunja MA


Sadnice voća – KRUŠKA – KALUĐERKA:

Voćne Sadnice Kruške KaludjerkaOpis: Voćne sadnice kruske Kaluđerka su francuskog porekla. Meso ploda je polutopivo, sa dosta kamenih ćelija. Ukus je neskladan. Aroma je slabo izražena. Skladišna sposobnost je dobra. I do dva meseca se može čuvati u običnomskladištu.

Vreme zrenja: Sredina IX

Podloga: Dunja MA


Sadnice voća – KRUŠKA – SANTA MARIJA:

Sadnice voca Kruska Santa MarijaOpis: Voćne sadnice kruške Santa Marija su poreklom iz engleske. Plod je srednje krupan do krupan, kožica je zelenkastožuta sa izraženim crvenilom na sunčanoj strani. Meso je belo, sočno, slatkokiselkastog ukusa, s malo arome.

Vreme zrenja: Polovina VIII

Podloga: Posrednik, Sejanac divlje kruške


Sadnice voća – KRUŠKA – BOSKOVA BOČICA:

Sadnice voca Kruska Boskova BocicaOpis: Sadnice voća kruške Boskova Bočica su poreklom iz Belgije. Plod je srednje krupan do krupan. Prekrivena je sivosmeđom, finom rđastom presvlakom. Dobrog je kvaliteta ploda i izražene arome.

Vreme zrenja: Polovina IX

Podloga: Dunja MA


Sadnice voća – KRUŠKA – CITRONKA (KIFEROV SEJANAC):

Kruska Kiferov SejanacOpis: Voćne sadnice kruške Kiferov Sejanac su poreklom iz SAD. Otporna na Erviniju

Vreme zrenja: Polovina X

Podloga: Divlja kruška


Sadnice voća – KRUŠKA – BUTIRA (RANA MORETINIJEVA):

Sadnice voca Kruska ButiraOpis: Sadnice voća kruške Butira potiču iz Italije. Cveta srednje rano. Srednje je bujna. Dobro je oprašuju: junska lepotica i viljamovka. Rano prorodi a zatim rađa dobro i redovno. Plod je krupan. Pokožica je glatka, nežna, zelenkastožuta a sa sunčane strane ružičasta. Meso ploda je beličasto, čvrsto, slatkonakiselo, vrlo ukusno.

Vreme zrenja: Druga polovina VII

Podloga: Divlja kruška


Sadnice voća – KRUŠKA – ABATE FETEL (FETELOVA):

Kruska FetelovaOpis: Sadnice voća kruške Fetelova potiču iz Francuske. Srednje je bujna. Umereno rađa. Plod je srednje krupan, izduženo-kriškast. Meso ploda je beličastožućkasto, sočno, slatkonakiselo.

Vreme zrenja: Kraj VIII

Podloga: Dunja MA


Sadnice voća – KRUŠKA – KARMEN:

Kruška KarmenOpis: Sadnice voća kruške Karmen odlikuju se izuzetno atraktivnim, aromatičnim plodovima intenzivno crvene boje na 20-30% površine, prosečne mase 190-200 g sa mogućnošću čuvanja od preko 2 meseca. Stablo je izuzetno snažnog porasta, uspravnog habitusa i odlične produktivnosti. Ima afinitet za sve podloge. Laka za gajenje i veoma adaptibilna.

Vreme zrenja: Kraj VIII

Podloga: BA-29


 

Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama u šta se možete i sami uveriti ukoliko posetite naš rasadnik.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!