Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Sadnice voća kruške

SADNICE VOĆA KRUŠKE

Sadnice Kruške koje nudi naš Rasadnik su prošle sve potrebne kontrole koje propisuje Ministarstvo Poljoprivrede, sertifikovane su i sigurno bezvirusne.
Sve sadnice voća dostavljamo na Vašu adresu, veće količine lično dovozimo, a manje šaljemo kurirskom službom.

Proizvodnja kruške u našoj zemlji je opala u zadnjih 30 godina te je kruška deficitarna voćna vrsta kako u Srbiji, tako i u svetu, pa se redovno postižu dobre cene plodova kruške na tržištu. Razlog toga u našoj zemlji je slabo poznavanje tehnologije proizvodnje kruške, zastareli sortiment, odnosno slabo uvođenje u proizvodnju novih sorti i podloga, kao i nepoznavanje tehnologije zaštite kruške (pre svega prema kruškinoj buvi i bakterioznoj plamenjači).

Srbija ima povoljne zemljišne i klimatske uslove za uspešno gajenje kruške, odnosno za podizanje novih visokointezivnih zasada sa savremenim visokokvalitetnim sortama.

Kruška ne traži previše specifične uslove za uspevanje (ne odgovaraju joj jedino karbonatna i alkalna zemljišta), a u našoj zemlji je najbolje rezultate pokazala na nadmorskoj visini od 100-300m, a može se gajiti do 600 m nadmorske visine.

Sadnice Kruške počinju rano da rađaju (što je uslovljeno kvalitetom sadnog materijala, kao i kombinacijom sorte i podloge) i može da da velike početne prinose, odnosno obezbeđuje brzi povratak uloženih sredstava.

Razmak sadnje sadnice kruške:

Razmaci sadnje su uslovljeni osobinama sorti i podloga, oblikom krune, odnosno sistemom uzgoja, raspoloživom mehanizacijom i tipom zemljišta.

Savremeni visokointezivni zasadi kruške se podižu najčešće na sledećim razmacima u zavisnosti od podloge i uzgojnog oblika:

– Kruške okalemljene na sejance divlje kruške otpornije su prema mrazu i suši i razvijaju stabla dva-tri puta veća nego ako su okalemljena na nekom klonu dunje. Zato se kruške na sejancu divlje kruške sade na pet-šest metara međuredno i četiri pet metara u redu. Ako će se gajiti u vidu palmete s kosim granama tada se sade na međuredni razmak od pet, a u redu četiri metra.

– Ako su kruške okalemljene na nekom klonu dunje, MA ili BA-29, mogu se gajiti i na špaliru i u slobodnom rastu. Za gajenje na špaliru sade se na međuredni razmak od tri, a voćka od voćke na metar. Na podlozi BA 29 – 3×1 što iznosi 3000 biljaka po hektaru.

Vreme dozrevanja ( vreme zrenja ) pojedinih sorti sadnice kruške i podloga:

Junska LepoticaDunja MAKrajem juna
ButiraDivlja kruškaKrajem jula
Santa MarijaPosrednik, Sejanac divlje kruškeSredinom avgusta
KaluđerkaDunja MASredinom septembra
Abbate FetelDunja MAKrajem avgust
Boskova BočicaDunja MAPolovina septembra
LubeničarkaDunja MASredninom avgusta
KarmenBA-29Sredina avgusta
ViljamovkaPosrednik, Sejanac divlje kruškeKrajem avgusta
KonferansM9; MM-106Krajem septembra
Kiferov sejanacDivlja kruskaSredina septembra
KrasankaDunaj MA I BA-29Početak oktobra
KaramankaDunja MADruga polovina avgusta
TurandotDunja BA-29Početak jula

 

Voćne Sadnice Kruške  – VILJAMOVKA:

Voćne Sadnice Kruške ViljamovkaKruška sorte  Viljamovka se uzgajaju na svim kontinentima. Vrlo je adaptivna, odlično rađa i ima izvanredan kvalitet ploda. Sorta je poreklom iz Engleske. Koristi se za proizvodnju rakije “viljamovke” i sokova.

Vreme zrenja: Zadnja nedelja VIII

Podloga: Posrednik, Sejanac divlje kruške


Sadnice voća – KRUŠKA – JUNSKA LEPOTICA:

Voćne Sadnice Kruške Junska LepoticaKruška sorte Junska Lepotica su poreklom iz Italije. Plod je srednje krupan, kožica je glatka, žutocrvenkasta. Meso ploda je žuckaste boje, slatko, sočno i vrlo aromatično. Daje redovne prinose.

Vreme zrenja: Krajem VI

Podloga: Dunja MA


Sadnice voća – KRUŠKA – KALUĐERKA:

Voćne Sadnice Kruške KaludjerkaOpis: Voćne sadnice kruske Kaluđerka su francuskog porekla. Meso ploda je polutopivo, sa dosta kamenih ćelija. Ukus je neskladan. Aroma je slabo izražena. Skladišna sposobnost je dobra. I do dva meseca se može čuvati u običnomskladištu.

Vreme zrenja: Sredina IX

Podloga: Dunja MA


Sadnice voća – KRUŠKA – SANTA MARIJA:

Sadnice voca Kruska Santa MarijaOpis: Voćne sadnice kruške Santa Marija su poreklom iz engleske. Plod je srednje krupan do krupan, kožica je zelenkastožuta sa izraženim crvenilom na sunčanoj strani. Meso je belo, sočno, slatkokiselkastog ukusa, s malo arome.

Vreme zrenja: Polovina VIII

Podloga: Posrednik, Sejanac divlje kruške


Sadnice voća – KRUŠKA – BOSKOVA BOČICA:

Sadnice voca Kruska Boskova BocicaOpis: Sadnice voća kruške Boskova Bočica su poreklom iz Belgije. Plod je srednje krupan do krupan. Prekrivena je sivosmeđom, finom rđastom presvlakom. Dobrog je kvaliteta ploda i izražene arome.

Vreme zrenja: Polovina IX

Podloga: Dunja MA


Sadnice voća – KRUŠKA – CITRONKA (KIFEROV SEJANAC):

Kruska Kiferov SejanacOpis: Voćne sadnice kruške Kiferov Sejanac su poreklom iz SAD. Otporna na Erviniju

Vreme zrenja: Polovina X

Podloga: Divlja kruška


Sadnice voća – KRUŠKA – BUTIRA (RANA MORETINIJEVA):

Sadnice voca Kruska ButiraOpis: Sadnice voća kruške Butira potiču iz Italije. Cveta srednje rano. Srednje je bujna. Dobro je oprašuju: junska lepotica i viljamovka. Rano prorodi a zatim rađa dobro i redovno. Plod je krupan. Pokožica je glatka, nežna, zelenkastožuta a sa sunčane strane ružičasta. Meso ploda je beličasto, čvrsto, slatkonakiselo, vrlo ukusno.

Vreme zrenja: Druga polovina VII

Podloga: Divlja kruška


Sadnice voća – KRUŠKA – ABATE FETEL (FETELOVA):

Kruska FetelovaOpis: Sadnice voća kruške Fetelova potiču iz Francuske. Srednje je bujna. Umereno rađa. Plod je srednje krupan, izduženo-kriškast. Meso ploda je beličastožućkasto, sočno, slatkonakiselo.

Vreme zrenja: Kraj VIII

Podloga: Dunja MA


Sadnice voća – KRUŠKA – KARMEN:

Kruška KarmenOpis: Sadnice voća kruške Karmen odlikuju se izuzetno atraktivnim, aromatičnim plodovima intenzivno crvene boje na 20-30% površine, prosečne mase 190-200 g sa mogućnošću čuvanja od preko 2 meseca. Stablo je izuzetno snažnog porasta, uspravnog habitusa i odlične produktivnosti. Ima afinitet za sve podloge. Laka za gajenje i veoma adaptibilna.

Vreme zrenja: Kraj VIII

Podloga: BA-29


 

Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama u šta se možete i sami uveriti ukoliko posetite naš rasadnik.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!