Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Vreme Zrenja Sadnice Kruške

Vreme Zrenja Sadnice Kruške tačnije njenih plodova, kao i ostalih voćnih vrsta, biohemijski je proces u kome nastaju razne fizičke i hemijske promene. Pre svega, plodovi dostižu maksimalnu krupnoću i počnu da menjaju boju. Zelena boja pokožice postepeno iščezava (zbog razlaganja hlorofila) i pojavljuju se druge boje karakteristične za određenu sortu. Žuta boja dolazi od karotina i ksantofila koji se kao kristali nalaze u hloroplastima. Na intenzitet žute boje takođe u velikoj meri utiče pored svetlosti, kiseonika i temperature, još i šećer. Crvena boja, palc, pripisuje se pigmentu antocijanu, koji se nalazi u čeličnom soku. I na količinu antocijana takođe utiču toplota, svetlost i kiseonik.

Za vreme zrenja sadnice kruške zapravo nastaje hidroliza skroba u šećer, s tim što se s povećanjem stepena zrelosti taj proces ubrzava i nastavlja u mnogih sorti krušaka i posle berbe. Pozne jesenje i zimske sorte krušaka sadrže skrob i posle berbe, sve dok ne dostignu tehnološku zrelost, odnosno zrelost za jelo. Prema tome, sa sazrevanjem plodova i smanjivanjem količine skroba povećava se ukupna količina šećera. Povećanje šećera se nastavlja i posle berbe — sve dok se ne završi hidroliza skroba. Takođe se sa sazrevanjem plodova smanjuje i ukupna količina kiseline i to smanjivanje se nastavlja i posle berbe. Isto tako se sa zrenjem smanjuju i taninske materije, dok se nasuprot njima povećavaju aromatične materije.

Na brzinu sazrevanja plodova iste sorte kruške utiče veliki broj činilaca, a u prvom redu: geografska širina, nadmorska visina, klima, ekspozicija terena, blizina velikih površina vode, zemljište, pravilna ishrana stabala, lisna površina i dr. U zavisnosti od ovih činilaca plodovi jedne iste sorte mogu da sazru ranije ili kasnije, često i za nekoliko nedelja. Radi ilustracije ovih navoda uzećemo za primer dva voćarska rejona — Čačak i Grocku, udaljena jedan od drugog u pravoj liniji svega 93 km, a u oba kruška odlično uspeva. U Grockoj i okolini, koja se nalazi na nadmorskoj visini oko 90 m i pored koje protiče Dunav sa svojom velikom vodenom površinom, sve rane letnje sorte krušaka sazrevaju za 8—10 dana ranije nego u Cačku i njegovoj okolini, koji se nalaze na nadmorskoj visini od 245 m, okružen planinama Jelicom, Ovčarom, Kablarom i Vujnom.

Postoje dva stepena zrelosti plodova: botanička (fiziološka) i tehnološka (konzumna, potpuna) zrelost. Plodovi kruške u botaničkoj zrelosti dostižu maksimalnu krupnoću i prestaje priticaj hranljivih materija u njih. U tom stepenu zrelosti semenke su potpuno razvijene, dobiju mrkocrnu boju i sposobne su za klijanje posle određenog broja dana stratifikovanja i čuvanja na niskoj temperaturi. Plodovi u tehnološkoj zrelosti postižu najbolji ukus i aromu, pa su stoga u toj zrelosti najpogodniji za jelo, ali su zbog mekoće manje podesni za transportovanje.

Vreme zrenja sadnice kruške – vreme dozrevanja pojedinih sorti sadnice kruške i podloga:

Junska LepoticaDunja MAKrajem juna
ButiraDivlja kruškaKrajem jula
Santa MarijaPosrednik, Sejanac divlje kruškeSredinom avgusta
KaluđerkaDunja MASredinom septembra
Abbate FetelDunja MAKrajem avgust
Boskova BočicaDunja MAPolovina septembra
LubeničarkaDunja MASredninom avgusta
KarmenBA-29Sredina avgusta
ViljamovkaPosrednik, Sejanac divlje kruškeKrajem avgusta
KonferansM9; MM-106Krajem septembra
Kiferov sejanacDivlja kruskaSredina septembra
KrasankaDunaj MA I BA-29Početak oktobra
KaramankaDunja MADruga polovina avgusta
TurandotDunja BA-29Početak jula

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!