Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Grad oštetio jabuke i maline – kako oporaviti zasade posle grada?

Kako oporaviti zasade posle grada- Na području Čačka, na više lokaliteta opštine Arilje i na području rada Kruševac u selima Trsteničke opštine; Velika Drenova, Kukljin, Poljna, jako olujno nevreme praćeno krupnim i dugotrajnim gradom, u ponedeljak (30.5) u popodnevnim satima, pričinilo je veće štete u zasadima voća, vinove loze i paprike. Najveće štete registrovane su u zasadima jabuka i malina.

Ervinija, trulež, ljubičasta pegavost

Preporuka Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja proizvođačima je da u ciju sprečavanja infekcije patogenima rana sprovedu hemijske mere zaštite čim vremenski uslovi dozvole i to u zasadima jabuke u cilju sprečavanja infekcije prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora) sa nekim od preparata na bazi aktivne materije:

bakar hidroksid ili
fosetil aluminijum ili
bacillus suptillis.

U zasadima maline u cilju sprečavanja infekcije ljubičaste pegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) i sive truleži (Botrytis cinerea) sa nekim od fungicida na bazi aktivne materije:

fluopiram+trifloksistrobin ili
boskalid+piraklostrobin.

U zasadima koštičavog voća, šljive i breskve, i vinove loze, preporučuje se primena preparata na bazi kaptana.

Podsetimo, veći učinak ćete postići ukoliko se preparati primene u roku 24 sata od nastale štete, a primenu biostimulatora savetujemo da ponovo koristite za pet do sedam dana. Obavezno pre pripreme i primene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložena uputstva i upozorenja za upotrebu, te ih se pridržavajte ili se konsultujte sa stručnjakom za zaštitu bilja.

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnice voća tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!