Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Vreme Zrenja Sadnice Dunje i Razmak sadnje

Vreme zrenja sadnice dunje i berba dunje najčešće se određuje po boji pokožice i lakoći odvajanja plodova od grana. Međutim može se odrediti na osnovu broja dana od punog cvetanja do tehnološke zrelosti ploda, kao i lakoće skidanja malja sa ploda (sa zrelih plodova malje se teže skidaju). Dunju treba brati po suvom i lepom vremenu od donjih grana i postepeno prelaziti na više, pri čemu se otpadanje plodova svodi na najmanju moguću meru. Berba se obavlja rukom tako što se plod obuhvati celom šakom pa malo podigne i uvije i tako odvoji od grančice.

Plodovi dunje namenjeni preradi beru se u punoj zrelosti. Pre berbe poželjno je pokupiti otpale plodove i očistiti korov. Pri berbi treba voditi računa da se ne lome grančice koje nose plodove, jer će one nositi rodne pupoljke za narednu godinu.

Dunja je poput mušmule, po broju sorata, najsiromašnija voćna vrsta. U svetu je registrovano samo nekoliko stotina sorata dunje, od kojih se gaji samo desetak. Kod nas se najčešće gaje sorte Vranjska i Leskovačka. Kako nijedna nije samooplodna, ove 2 sorte se kombinuju. Kada je ukus, miris i aroma plodova u pitanju Leskovačka dunja nema konkurenciju. Delimično je samooplodna pa u zasadu treba da ima oprašivača koji je najčešće vranjska dunja i ona treba da čini 10% od broja zasađenih stabala.

Dunje se sade u zasad s razmakom u redu 3,5 – 6 m i između redova 4 – 6 m.

Vreme zrenja sadnice dunje – vreme dozrevanja pojedinih sorti sadnice dunje i podloga:

LeskovačkaBA-29, MASredinom oktobra
VranjskaBA-29, MASredinom oktobra
TrijumfBA-29, MASredinom oktobra
ŠampionBA-29, MASredinom oktobra

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!