Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

UZGOJ ARONIJE

Uzgoj Aronije – Aronija je veoma cenjena biljka u celom svetu a kod nas se na velikim zasadima počela uzgajati tek od nedavno. Uzgoj aronije je u suštini jednostavan, ali to ne znači da ovaj grm ne zahteva baš nikakvu negu. Prednosti aronije su što je to biljka koja se može uzgajati na različitim vrstama zemljista, otporna je i dobro podnosi klimatske promene (letnje vrućine i zimske mrazove). Jos jedan razlog zbog kojeg se poljoprivrednici opredeljuju za uzgoj aronije je profitabilnost i zaista visoka cena njenih plodova i proizvoda (sušeni plodovi, sok, džem, čaj…), jer su plodovi aronije izuzetno lekoviti i traženi. Tako se jedan litar soka od aronije na našem tržistu prodaje po ceni od 1200 do 2500 dinara.

A evo kako se sadi aronija i kako bi trebao da izgleda uzgoj aronije:

  • Pre nego što počnete sadnju i uzgoj aronije odaberite kvalitetan rasadnik u kojem ćete kupiti kvalitetne sadnice. Postoji više sorti aronije a kod nas se do sada možda najbolje pokazala sorta aronije Nero. Nero aronija uz dobar tretman može da proizvede oko 2 kg ploda po grmu dve godine nakon sadnje. Od pete godine pod idealnim uslovima ima sve šanse da daje oko 10 kg plodova po grmu.
  • Odaberite mesto za aroniju na sunčanom prostoru ili u delimočnoj povremenoj senci. Za uzgoj aronije idealno je blago kiselo zemljiste, izmedju 6 i 7 pH.
  • Iskopajte rupe za sadnju aronije. Razmak izmedju sadnica treba da bude od 1,7 do 2,5 m (ove mere su bitno promenjive u zavisnosti od toga da li se planira ručna ili mašinska berba). Dubina rupe treba da bude onolika koliki je koren sadnice a širina duplo šira od korena. Poželjno je svakoj sadnici pre sadnje dodati organsko djubrivo kako bi se poboljšala struktura zemljista, zadržavanje vlage i plodnost. Ove dopune tla ne trebaju prelaziti količinu od 30% ukupnog tla.
  • Ispunite prostor oko korena aronije zemljom ili izmenjenim zemljištem, nabijte ga nežno, a zatim svaku sadnicu temeljno zalijte.
  • Zagrnite sadnice, ali ne oko stabla već u širem krugu, ostavljajuci udubljen prostor za zalivanje oko stabla. Stavite od gore suvo lišće i/ili pokošenu travu. To će odbiti korov i čuvati vlažnost tla.

Navodnjavanje aronije je poželjno, naročito prve godine i u sušnim razdobljima. U najtoplijem delu leta aronije bi trebalo zaliti jednom do dva puta nedeljno i to 3-10 litara vode po sadnici. Za ozbiljne uzgajivače koji od aronije očekuju visoke prinose preporučuje se sistem navodnjavanja “kap po kap”, koji ujedno predstavlja najkvalitetniju i najekonomičniju negu plantaže aronije. Kao i svaku biljku, i aroniju treba zalivati noću ili u ranim jutarnjim satima.

Nadalje uništavajte korovske biljke koje se pojavljuju. Aronije ima tendenciju da pušta nove izdanke iz korena. U te svrhe koristite motiku za negovanje područja oko stabla.

Jedna dobra ideja kod uzgoja aronije je da formirate medjuredne travnate površine izmedju sadnica. Za kvalitetnu travnu stazu obavezno posejte kvalitetno seme, kao sto je na primer Engleski ljulj i Visoki vijuk. Setvu travnate povrsine možete obaviti odmah nakon što ste posadili aroniju (u proleće) ili na jesen.

Sadnice aronije redovno kontrolišite kako biste na vreme primetili prve znake bolesti ili pojavu štetočina, da biste imali dovoljno vremena da preduzmete odredjene korektivne mere, ukoliko je to potrebno. Dobra je stvar što je aronija zaista vrlo otporna biljka i retko kada se kod nje pojavljuju bolesti ili nametnici. Najveća opasnost za aroniju je, prema dosadašnjim iskustvima naših uzgajivača, pepelnica koju izaziva jedna vrsta gljiva, ali srećom i ona se redje dogadja. Ako se ipak pojavi pepelnica, ona neće odjednom napasti ceo grm aronije, već su to na početku samo neke grane, pa njih treba odmah orezati. Da bi se sprečila kasnija pojava pepelnice, u budućnosti treba izbegavati vlaženje lišca aronije prilikom navodnjavanja.

Za maksimalne prinose, svake godine aroniju treba umereno nadjubriti. Dakle, nanesite joj uravnotežen sloj gnojiva godišnje. Time ćete joj u prvim godinama pomoći da brže raste, a kasnije da bolje rodi. Aronija inače zahteva manju količinu djubriva od većine voćki koje se kod nas gaje.

Orezavanje aronije radi se svakih nekoliko godina. Biljke starije od oko 10 godina mogu imati koristi od većih orezivanja na svakih četiri do pet godina, da bi smanjile preveliko napredovanje u visinu. U zavisnosti od vrste zemljišta i drugih faktora, aronija može narasti do 8 metara u visinu i približno toliko u širinu. Da bi davala maksimalan rod nije joj potrebna tolika visina, jer se slično može postići i kod aronije koja ima visinu 2-3 metara, a pri tom je jednostavnija berba. I to bi bili naši najbitniji saveti u vezi uzgoja aronije.

Izvor: http://www.poljoprivrednisavetnik.com/uzgoj-aronije.htm


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!