Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Švajcarska 13. juna odlučuje o izbacivanju pesticida iz poljoprivrede – Da li je ovo rešenje?

U Švajcarskoj bi od sredine narednog meseca pesticidi mogli da budu u potpunosti izbačeni iz upotrebe. Naime, 13. juna biće održan referendum na tu temu, a pokretač istog je grupa građana okupljena oko inicijative „Za Švajcarsku bez sintetičkih pesticida“.

Povećana zabrinutost oko upotrebe pesticida u ovoj evropskoj zemlji datira od pre dve godine kada je institut za istraživanje vode iz te zemlje objavio nalaz o ostacima pesticida u podzemnim vodama. Količina fungicida hlorotanoila koja je premašila zakonski dozvoljene granice je bila okidač.

Navedeni fungicid je, nakon što ga je Evropska unija podvela kao „potencijalno opasne za zdravlje“, početkom 2020. godine izbačen iz upotrebe u ovoj zemlji.

Međutim, veliki je broj onih koji su protiv zabrane upotrebe pesticida uključujući i švajcarsku vladu i udruženja građana u toj zemlji, koji smatraju da pozitivan ishod ovog referenduma neće predstavljati samo udarac za agrar, već i za stanovništvo te zemlje i njenu železnicu koja jedino upotrebom hemijskih preparata uspeva da reguliše korove na šinama.

Predstavnica Udruženja švajcarskih poljoprivrednika Sandra Helfenštajn smatra da bi zabrana upotrebe pesticida rezultirala padom proizvodnje. Kako navodi Dojče vele, ovo znači da će hrana u Švajcarskoj zabeležiti još veće cene, a već su cene prehrambenih namirnica veoma visoke u toj zemlji.

Postavlja se pitanje, koliko bi uz potpunu zabranu upotrebe pesticida u poljoprivredi uspelo da se obezbedi dovoljno hrane za stanovništvo?

Izvor: agromedia.rs

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!