Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Suve šljive iz Srbije sve skuplje – Na svetskom tržištu je velika potražnja za suvom šljivom, jer je nema dovoljno. Prerađivači i izvoznici u valjevskom kraju zadovoljni su sezonom.

U domaćinstvu Đurđevića, gde se šljiva suši svake godine, gotovo da ne mogu da se sete sezone sa ovako dobrom otkupnom cenom. Suvu šljivu prodaju za dva i po evra, što je duplo više nego lane. Ovu sezonu porede sa najboljim godinama od pre više decenija.

„Ja mislim da u poslednjih trideset godina nije bila ova cena suve šljive. E ove godine došlo je vreme da recimo za tri tone suve šljive bi moglo, da se proizvode traktori, da se kupi jedan ‘ferguson’ nov“, kaže Miodrag Đurđević iz sela Osladić kod Osečine.

U jednom od najvećih pogona za sušenje šljive u Srbiji očekuju bolju sezonu od dobre prošle. Popunjeni kapaciteti i prazno svetsko tržište već na startu garantuju dobar izvoz ove suve voćke.

Suve šljive iz Srbije sve skuplje, tri tone vrede kao traktor

„Sada se u suvoj šljivi pojavljuje dosta više kupaca nego prethodnih godina, tako da se nadamo dobroj sezoni i prodaji. Samim tim, biće i cena suve šljive dobra“, dodaje Dobrivoje Jovanović, „Jovanović voće“ Osečina.

Najveći izvoznik suvih šljiva u prošloj godini u Srbiji, valjevska „Agranela“, prvi put će izvoziti i na tržišta glavnih konkurenata. Osvajaju se i novi proizvodi od suve šljive.

Čak i Južna Amerika, koja se snabdevala iz Čilea i Argentine, sada traži našu šljivu. Definitivno je manjak robe trenutno na tržištu“, naglašava Aleksandar Tomić, „Agranela“ Valjevo.

Izvoznici očekuju da će prodaju ovogodišnje proizvodnje suve šljive u Srbiji, od oko 7.000 tona, u potpunosti ugovoriti do marta naredne godine, kada se na tržištu pojavljuje šljiva sa konkurentskih područja.

Izvor: RTS

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!