Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

SADNICA BOROVNICA I THNOLIGIJA SADNJE U VREĆE OD AGROTEKSTILA

Ako vam kažemo da je moguće uzgajati borovnicu tako da mnogo više biljaka zasadite na manjoj površini, trošite manje vode, a imate veći prinos po hektaru, biljke vam brže rastu, a otpornije su na bolesti, koristite mnogo manje radne snage, dobijate ujednačen kvalitet proizvoda, i na kraju sve ukupno, dobijete mnogo bolje rezultate, onda vam govorimo o sistemu sadnje borovnice u vrećama od agrotekstila.

Uzgajanje borovnice nosi mnogo specifičnosti u odnosu na uzgoj drugih voćnih vrsta I samim tim I puno razlika. Jako je osetljiva na kvalitet vode, zemljišta i pripremu terena. Ova voćna vrsta zahteva punu I kontinuiranu pažnju, podizanje malih bregova, tzv. bankina, zatim navodnjavanje, a kao osnovni uslov izbor I nabavku kvalitetnih I sertifikovanih, bezvirusnih sadnica, nekog od renomiranih Rasadnika.

Najsavremeniji sistem sadnje borovnice je Tehnologija  sadnje sadnice borovnice  u vreće od agrotekstila  i omogućava maksimalnu efikasnost i najbolje rezultate. Njena specifičnost se ogleda u tome što se sadnja vrši isključivo u vreće napunjene supstratom I kao takva ima prednost jer je lakše kontrolisati proces prihrane i zaštite. 

Ovim načinom sadnje omogućeno je da se na 1ha može staviti veći broj biljaka, nego u klasičnom sistemu sadnje u zemlju I to 5.000 komada, sa idejom da se projektuju da u trećoj godini od sadnje daju oko 3 kg  čime se dolazi na očekivani prinos od oko 15t premijum klase borovnica.

I to premijum klase borovnice sa kojom se smanjuju troškovi berbe, jer je njena berba daleko lakša I brže se obavlja. U klasničnom sistemu berbe prosek jednog berača je oko 35 kg po danu berbe, kao prosek sezone, dok u ovom sistemu jedan berač može nabrati I do 45 kg po danu.

Formiranje zasada se vrši u četiri koraka:

  • Prvo se supstrat za borovnicu rastrese
  • Punjenje supstratom vreće od agrotekstila
  • Formiranje zasada I raznošenje vreća
  • Sadnja sadnica borovnica

Pored već navedenih prednosti ovim sistemom sadnje borovnice, izdvajaju se još:

 Sadnica Borovnica i prednosti  njene sadnje u vreće od agrotekstila:

  • Nije potrebno uložiti mnogo truda oko pripreme zemljišta, jer je dovoljno da se naprave mali bankovi kao za jagode, ili da se biljke rasporede po livadi
  • Problemi sa krticama su izbegnuti
  • Podizanje zasada se vrši jako brzo
  • Smanjena je potreba za angažovanjem velike radne snage, što je posebno važno za ljude koji nemaju mnogo iskustva sa poljoprivredom I sličnim situacijama
  • Mnogo je lakše ostvariti subvencije, nego u bilo kom drugom sistemu sadnje
  • Brzo dolazi do povratka investicije

Moguće je, takođe, smanjiti troškove radne snage u smislu održavanja zasada tako što je preporuka da se vreće poređaju na agrotekstilne rolne širine 70cm i na taj način se potpuno eliminiše prisustvo korova između biljaka. Takođe, moguće je na vrh vreće od agrotekstila  staviti borovu koru kako bi se sprečila pojava korova u vrećama – čime se opet eliminišu troškovi radne snage.

Kako bi se smanjio rizik od eventualnog zadržavanja vode potrebno je na agrotekstilmim rolnama napraviti rupe.

Supstrat kojim se pune agrotekstilne vreće za sadnice predstavlja idealan ambijent za biljku.

Ovim sistemom sadnje vreće se nalaze iznad zemlje. Eventualni višak vode, koji bi se javio, ili pak neke podzemne vode je minimiziran, zato što je agrotekstilne vreće moguće pomerati. Ukoliko do toga I dođe, može se I lako intervenisati a I sam supstrat je tako izbalansiran da ima idealne hranljive materije za razvoj ove plemenite biljke.

Sve u svemu, velika je prednost ove vrste sadnje u odnosu na sadnju u bankine.


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!