Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Sadnja Loznih Kalemova – Od vremena nabavke loznih kalemova, pa do momenta sadnje loznih kalemova, posebnu pažnju treba obratiti na njihovu zaštitu od izmrzavanja, isušivanja i napada plesni i raznoraznih štetočina. Iz tog razloga  kalemovi se moraju čuvati u odgovarajucem trapu ili skladištu, dobro zaštićeni.

 Za sadnju obavezno upotrebiti samo visoko kvalitetan sadni materijal, a to znači da zadovoljava sledeće kriterijume:

  1. anatomsko-morfološke,
  2. fiziološke,
  3. genetske i zdravstvene, odnosno lozni sadni materijal koga prati i  odgovarajuća dokumentacija:
  4. deklaracija o kvalitetu sadnog materijala,
  5. sertifikat o autentičnosti i čistoti sorte i
  6. uverenje ozdravstvenom stanju.

Posle izvršenog pregleda i odabiranja kalemova za sadnju, pristupa se neposrednoj pripremi kalemova za sadnju.Vreme od iznošenja loznih kalemova do njihove sadnje treba da bude što kraće.

Priprema sadnog materijala predsadnju obuhvata:

  1. pregled i odbacivanje sadnica koje ne odgovaraju postavljenim kriterijumima,
  2. prekracivanje lastara na 1-2 okca,
  3. prekracivanje svih korenova na 10-12 cm.

Priprema kalemova treba da se izvodi na zaštićenom mestu, kako kalemovi ne bi bili izloženi isušivanju od sunca ili vetra, treba ih održavati u vlažnom stanju kvašenjem ili provizornim trapljenjem u vlažnom pesku. Pripremljeni kalemovi moraju se zasaditi za 2-3 dana.

Vreme sadnje

 U našim klimatskim uslovima loza se sadi u toku zimskog mirovanja, najcešće u proleće ili jesen. Najbolje je da se obavi tokom marta meseca, odnosno čim se zemljište prosuši i zagreje.

Dubina sadnje

Dubina sadnje vinove loze zavisi od reljefa i klime. U načelu, lozu treba saditi tako da spojno mesto na loznom kalemu bude u nivou površine zemlje. Na nagnutim terenima usled erozije na gornjim delovima parcele dolazi do spiranja, a na nižim do zatrpavanja. Na višim mestima spojna mesta postaju ogoljena a na nižim zatrpana. Da bi se to ublažilo na višim delovima kalemovi se sade tako da budu 3-4 cm ispod, a na nižim delovima 3-4 cm iznad površine zemlje. Dubina sadnje kalemova iznosi 35-40cm.

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!