Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

SADNJA BOROVNICA I PIPREMA ZEMLJIŠTA

Sadnja Borovnica – U okolini Mladenovca na obroncima Kosmaja niču voćnjaci, a dominira borovnica. Nekada su ove parcele bile zapuštene, obrasle žbunastim biljkama, a na nekima je bukvalno bila šuma, međutim, sa ekspanzijom voćarstva parcele se sređuju i podižu se ozbiljne plantaže. Međutim, bilo je neophodno puno rada i teške mehanizacije kako bi se parcele privele svrsi. Naša ekipa je upoznala čoveka koji radi “od šume do zasada”, pa smo iskoristili priliku da porazgovaramo o pripremi zemljišta koja se na jednoj od parcela upravo privodi kraju, a na kojoj će biti posađena borovnica.

“Ovde je bila prava šuma. Sitne, nepristupačne parcele, trnjaci. Od toga je trebalo napraviti zemljište za sadnju borovnice. Očistili smo to, podrivali na 80-90 dubinu, poorati, dovesti zemljište do ovih bankova, ovo je praktično završnica. Ranije se oralo na 20 cm, pa se tu stvori plužni đon koji treba razbiti, zato se podriva. Dalje se radi sve prema onome što analiza zemljišta kaže da treba. Dakle, puno posla je bilo neophodno odraditi sa puno jake mehanizacije kako bi ova parcela bila spremna za sadnju. A ja sve to radim, praktično od šume do zasada.” – priča nam Dejan Majstorović iz Ralje.

A ZAŠTO SU BANKOVI VAŽNI?

“Bankovi su važni zato što se biljka iznese iznad tog prevlažnog dela zemljišta koje može da nastupi posle velikih padavina. Jer borovnica nema klasičan korenov sistem da može da podnese veliku količinu vlage. Traži vlagu, ali ne može da živi u velikoj vlagi. Kada se rade bankovi treba se truditi da se uradi širi banak, jer biljka sa bočnih strana beži u sredinu banka koji se brzo suši.” – kaže Radoslav Jovanović, stručni saradnik na podizanju plantaže borovnice.

Nije ovo bio ni malo lak zadatak, ali bankovi su izvučeni, te uskoro sledi sadnja. Reč je o parceli od 7 hektara, a pripremljeno je 20 hiljada sadnica.

“Pre sadnje geometri će odrediti mesta za stubove za protivgradnu mrežu, kako bi se nakon toga biljke rasporedile tačno po planu. Razmak između redova je 3 metra, a u redu metar. Sorta će biti djuk, sadnice su iz domaće proizvodnje, odnosno kod nas su dorađene, inače su poreklom iz Poljske. Uvežene su kao vitro sadnice. Pripremljene su rezidbom u maju, a biće orezane i pre same sadnje. Sledeće godine očekujemo prinos od 300 do 500 grama po biljci, prve klase.” – ističe Jovanović.

SADNJA BOROVNICA  U SAKSIJE, ILI U ZEMLJU?

A 2022. godine se očekuje od 1,5 do 2 kilograma prve klase, dodaje naš sagovornik. Sadnja neće biti ni u vrećama, ni u saksijama, već u zemlji, jer je, kako kaže naš sagovornik, to je bolja odluka.

“Ja lično održavam zasade koji su u vrećamo od 50-70-120 kilograma, a njima je problem, ma koliko dobro se supstrat nabije u vreću, ipak dolazi do njegovog sleganja. Biljka potroši taj jastuk u kojem živi. Problem je dodavati supstrat, jer se ne bi smeo dodavati iznad korenovog vrata. Kratak je vek biljke u saksiji, vreći, po svim saznanjima i Holanđana i drugih, ne može više od 10 godina da traje.” – smatra Radoslav Jovanović.

Borovnica je veoma popularna voćna vrsta, ima svoje tržište i dobru cenu, ali samo ako imate plodove prve klase. Kako biste obezbedili i prinos i kvalitet, morate voditi računa bukvalno o svakom detalju: od pripreme zemljišta, sadnji, rezidbi i prihrani, ističu naši sagovornici.Izvor:

Agrosaveti naslovna

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!