Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Sadnice drena i plantažna sadnja

Sadnice Drena – Dren je zahtevan u pogledu agrotehničkih mera, dodatak je za iskorišćvanje zapuštenih zemljišta. Samoniklo raste kao poludvilje voće u vidu omanjeg drveta ili listopadnog žbuna, visine 6-8 m, raste glavnom na suvim, sunčanim, toplim, krečnjačkim staništima, na plitkim zemljištima i kamenitim stranama svetlih listopadnih šuma. Cvetovi su žuti, pravilni, četvoročlani, sakupljeni u štitaste cvasti, cveta veoma rano, pre listanja u februaru i martu, zavisno od reona, odnosno ekspozicije i nadmorske visine.

Obzirom da je veoma dekorativan, sadi se u parkovima ali i u blizini pčelinjih društava budući da je među prvim prolećnim pašama. Uglavnom svake godine ogromna količina crvenih, veoma zdravih plodova ostane neubrana i neiskorišćena, bez obzira na petencijal, lekovitost i hranljivost.

Dren potiče iz južne Evrope i jugozapadne Azije, sinonimi su: drenjina, svibovina, drenjula, drin, drinika, drinovina, drenić. Prema predanju, posle hrasta i tise, treće je magično drvo naših predaka, tako da ukoliko ga nije bilo blizu mesta gde se naseljavaju, obavezno su ga sadili da porodici donese zdravlje i dugovečnost.

Prilično je tvrdo i veoma žilavo drvo koristi sa za pravljenje različitih predmeta i alata, a zrele drenjine, presne ili osušene, za ishranu. Poslednjih godina, obzirom na značaj i potencijal drena dosta se razmišlja o mogućnosti intenzivne plantažne proizvodnje kod nas. Stvoreni su kultivari drena čija se rodnost kreće od 20 do 30 kg po stablu dok prinos samoniklog u prirodi bude do 10 kg.

Zanimljivost proizvodnje drena protiče iz mogućnosti njegovog gajenja bez primene pesticida, odnosno primene u manjoj meri. Treba imati na umu da dren voli krečna zemljišta, može se naći i na kamenitim područjima. Dobro se prilagođava i na siromašnijim zemljištima, a dokaz tome je uspešno egzistiranje na lokalitetima lošijeg kvaliteta, raznim nepristupačnim i zapuštenim zemljištima gde uspešno i obilno plodonosi. Ne odgovaraju mu peskovita, ali ni zabarena i močvarna staništa. Međutim, za plantažnu proizvodnju, najbolje je odabrati rastresito i humusno zemljište. Potrebno je osigurati dobru dreniranost terena i izbegavati kiselo zemljište jer pogoršava kvalitet plodova.

Umerena klima optimalna je za proizvodnju drena, dobro uspeva na staništima koja su relativno topla i suva i gde su kasni povratni mrazevi manje učestali jer je dren kultura koja iz voćarske grupe prva cveta na našim područjima. Tokom zimskog mirovanja otporan je na niske temperature do -30°C, raste do 1.000 i više metara nadmorske visine. Širom sveta, sem u Australiji, u proizvodnji je pedesetak vrsta drena, a poslednjih godina stvoreni su kultivari namenjeni plantažnoj proizvodnji.

Najbolji način proizvodnje sadnice drena je kalemljenje i za to senajčešće odabira srodna vrsta iz porodice drenovki, odnosno neka podvrsta sa kojom ima dobru kompatibilnost. Praksa je pokazala da su dobri rezultati kada se sadnica drena kalemi na dvogodišnju podlogu kako generativnu, tako i vegetativnu. Preporuka je da se kalemi okuliranjem u korenov vrat ili običnim, odnosno engleskim spajanjem, uz obavezno obmotavanje streč folijom i premazivanje kalem voskom ili nekim fitobalsamom. Prednost ima jesenja sadnja, koja dajenajbolje rezultate.

Struka nalaže uzorkovanje pre podizanja zasada drena kao za većinu voćnih kultura, na dve dubine: na 0-30cm i 30-60cm sa analizom zemljišta, odnosno preporukom za đubrenje kako bi imali uvid u hemijske parametere (sadržaj makroelemenata, humusa, kiselost…). Najbolje da sadne jame budu većih dimenzija, najmanje60x60 cm. Preporuka je uzgojni oblici drena budu kotlasta kruna, može i vitko vreteno. Savet da razmak pri sadnji drena bude 6×4, 5×5 m na plodnom, a na slabijem zemljištu 5×4, 4×4 štoje na 1/ha 400 do 600 sadnica, a očekivani prinos u punoj rodnosti može biti 15-20 t.

Izvor: psss.rs

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!