Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Rezidba jabuke – planiranje roda za godinu pred nama

Rezidba jabuke – Baš kao što je kod svake proizvodnje potrebno planirati prihode, tako je i u proizvodnji jabuke potrebno svake godine isplanirati potrebnu količinu roda kako bi nam proizvodnja bila finansijski uspešna. U poslednje vreme, zbog relativno niske otkupne cene jabuke na tržištu, da bi se ostvario pozitivan finansijski rezultat, proizvodnju je potrebno podići na oko 60 hiljada kilograma jabuke po hektaru. I to svake godine, a za alternativu ne sme biti mesta.

Rezidba jabuke je (uz proređivanje plodova) najvažniji postupak kojim utičemo na količinu roda. Pogledajmo način na koji možemo izračunati kako orezati stablo jabuke da postignemo rod od 60.000 kg jabuke pretežito prve klase.

Željeni rod 60.000 kg jabuke prve klase po hektaru

Karakteristike voćnjaka: razmak sadnje 3,4 x 1 m = 2900 stabala/ha.
Rod po stablu: 60.000 kg / 2.900 stabala po hektaru = 20 kg jabuke po stablu
Rodnost stabla: 20 kg / 0,180 kg (prosečna masa ploda prve klase) = 111 plodova po stablu*
Potrebno nadodati 20% zbog opadanja plodova sa stabla tokom vegetacije (nakon cvatnje do berbe).
111 x 1,2 = 133 kom plodova po stablu po završetku cvetanja
1 plod jabuke = jedan cvetni pup (lakši mraz)

Na stablu je potrebno nakon rezidbe imati najmanje 133 cvetna pupa

Jedna klasična 30 cm rodna dvogodišnja grana ima na sebi 5 do 6 cvjetnih pupova. Ukoliko prilikom rezidbe svake godine na ograncima ostavljamo desetak umereno bujnih položenih jednogodišnjih grana sa nezaraženim (pepelnica) terminalnim cvetnim pupom, uvek imamo naredne godine desetak dvogodišnjih grana sa lepim cvetnim pupovima. Naravno uz preduslov da jednogodišnja nije imala cvetove, sitne plodove te se iscrpila rodom. To je pak zasebna tema. Za konstantan rast novih umereno bujnih jednogodišnjih grana potrebna je uredna izolacija vrhova provodnice te adekvatna količina kiseonika iz tla.

Deo trogodišnjih delova grana koji su prošle godine kao dvogodišnje imali rod, takođe mogu imati cvetne pupove ukoliko se neposredno po cvatnji izvršilo proređivanje na jedan plod te obavila adekvatna folijarna prihrana. Trogodišnje grane postepeno prelaze u dugo pršljenasto rodno drvo, koje što je starije daje sitniji plod.

Stoga je kod rezidbe uvek potrebno odstraniti i deo najstarijeg izrođenog visećeg pršljenastog drveta. Ono nam ionako najčešće ometa kvalitetno izvođenje zaštite. Uvijek je poželjno imati najveći broj cvetnih pupova na dvogodišnjem rodnom drvetu koje je najbliže centralnoj provodnici stabla. To je garancija najkvalitetnije jabuke. Stoga uvek prilikom rezidbe nastojimo pronaći novu umereno bujnu jednogodišnju granu za pripremu koja se nalazi na ograncima bliže deblu. (slično kao što kod loze tražimo reznik bliže deblu).

Naravno, računica može biti različita. Kod nekih “spur“ sorata (Granny spur, Red Chief, King Rot del. i slabije bujna stabla ostalih sorata) biti će moguće ostaviti i do 80 cvetnih pupova na starijem jačem pršljenastom drvetu. Ponekad se na nekim sortama može naći vrlo mnogo kratkih jednogodišnjih stapki sa jakim terminalnim cvetnim pupom. U velikom broju slučajeva, slabije bujna stabla tipa „spur“ znaju imati i više cvetnih pupova od bujnijih stabala.

Šest do sedam godina staro pršljenasto drvo u alternativnoj godini odmora – svi pupovi će dati samo lisne rozete.
Svakako tu postoje i razne kalkulacije oko proletnih mrazova i broja ostavljenih cvetnih pupova. Prednost planiranja cvetnih pupova je i kvalitetna procena na koliko kilograma ćemo koje godine osigurati koju sortu u nasadu.

Ukoliko se na stablu nalazi više cvetnih pupova, što je i poželjno (150-200) nije nikakav problem. Proredom se uvijek može osigurati optimalan broj plodova. Tako se deo cvetnih pupova može preusmeriti u cvetanje za narednu godinu. Naravno, proređivanje u tom slučaju treba biti obavljeno 20 do 25 dana nakon cvatnje.

Takođe, u slučaju da se na stablu nalazi samo 60-ak cvetnih pupova možemo još uvijek imati zadovoljavajući rod. To je jer većina sorata dobro podnosi do dva ploda po cvatu/pupu, a sorte sa dužim peteljkama ploda čak i do tri ploda po pupu. Tada nije potrebno obaviti proređivanje nakon cvetanja, već vrlo rano ručno proređivanje na 2 – 3 ploda po cvatu/pupu. Takođe i adekvatnu primenu bio stimulatora i đubriva.

Stoga nakon što završimo rezidbu na nekoliko prosečnih stabala, odvojimo par minuta da na njima prebrojimo cvetne pupove. Time ćemo steći bolji uvid za nastavak rezidbe.

Dakle, ne određuje voćnjak koliko ćemo jabuke ubrati koje godine, već mi moramo znanjem uticati na usklađivanje đubrenja, rezidbe i proređivanja. Sve kako bi svake godine uspješno proizveli finansijski isplativu količinu jabuka.

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!