Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

PRIPREMA VOĆNJAKA ZA ZIMU

Priprema voćnjaka za zimu – Na deblu i osnovnim granama stabla u starijim zasadima površinskim slojevima kore pucaju, izumiru i služe za utočište množima štetočinama.Na površinskom sloju se stvara mahovina, lišajevi, gnjive i gnezda gusenica, tako da se ako se pojavi važna mera je uklapanje površinskog sloja kore. Takvu koru treba svake godine specijalnim strugačima, ili čeličnim četkama skidati i spasiti. Kora se uklanja oprezno, da se ne povredi tekvo drveta i ne napravljene rane. Očišćenu koru treba sakupirati izneti iz zasada I spaliti. Tako se uništavaju mnogim štetočinama i njihovom jaja. Ovo se radi u jesen ili rano u proleće.

Ako su se na starim stablima pojavile duplje (šupljine) ili ako je došlo do Jušte kore treba ih prvo dobro očistite i poslednji dezintifikovati, sa 5% rastvorom plavog kamena.

Često iz korena oko debla izbijaju izdanja koji iscrpljuju volju. Na njima se mogu pojaviti štetočine kao što su krv vaš i lisna vaš. Zato izdanje treba otkopati i posedujući tako da ne ostanu patrljci, jer bi iz njihovih izdanaca izbili su još gušte i više.

Ako je stablo prošlo najbolje, onda se primenjeno uzdužno paralelno kore na deblu i skeletnim granama. Paranje se sastoji u tome što vrhom voćarskog noža oprezno zasedamo koru debla odozdo naviše, ne nanoseći povredu drvenom delu dela.

Parale se izvode rano u proleće dok ne krenu sokovi .Ukoliko postoji opasnost od zimskih mrazeva parađe se vrši koso.Paranje ili uzdušno rovašenje kao mera nega stabala pokazala se kao dobra za sprečavanje debljanja tkiva ispovedeno.

Ako ima mehaničkih povreda debljina vojaka, njih je potrebno prvo očistiti i dezinfikovati 5% rastvorom plavog kamena a potom premazati kalemarskim voskom.

Krečenje stabilnosti obavezno se radi u jesen, ali se može primeniti u 2-3 navrata tokom jeseni i zime. Recept po kome se priprema krečna čorba je 5 kg negašenog kreča, 0,5 kg Kuhinjske soli i 0,25 kg sumpora, dodajte voda i o stavi smešu da ostane 2 dana danas bi se lepljivost povećanja i tada je primeniti.

Bela boja odbija sunčeve zrake i otežava naglo zagrevanje stabla. Na taj način uspostavljanja kretanja sokova i kretanja vegetacija se može odložiti za nekoliko dana. Ova mera najviše efekata daje kod koštičavog volja, pre svega kašije, breskve, šljive i više i kod kojih ova temperaturna kolenja mogu i izazivati kretanje vegetacije.

Priprema je i da se rezidba zasada volja u ovoj godini primeri za neke kasnije period, jer zimskom rezidbom podstičemo aktivnost vojaka i one tada postaju osetljivi na niske zimske temperature koje mogu uslediti posle ovog dugog i lepog vremena.S obzirom na to da je i jesen bila duga i jako lepa sa dosta visokim minimalne temperature za godinu, diferenciranje cvetnih pupoljaka je dugo trajalo i u tim uslovima uslovljeni zasadi su posebno osetljivi na nagli pad i starost temperature u narednom periodu.

Izvor: PSSS Čačak
Dipl.ing. Snežana Dragićević-Filipović


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!