Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Priprema šljive za proizvodnju rakije

šljive za proizvodnju rakije – Šljiva je ove godine slabije rodila zbog kasnih prolećnih mrazeva i loših vremenskih uslova u vreme cvetanja. Na pojedinim lokalitetima je sasvim suprotna situacija, postoje šljivici sa velikim prinosom. Međutim, otkupna cena je veoma niska tako da će ove godine kao i obično skoro sva proizvodnja završiti u kazanima za rakiju.

Šljiva je dragocen plod za svežu potrošnju, sušenje i preradu u slatke prerađevine, preradu u rakiju. Šljiva se sve više troši u svetu i postaje sve značajniji izvozni proizvod u osušenom i duboko smrznutom stanju. Kod nas bi trebalo još više raditi na tome da razvijamo plasman prerađenih šljiva u interesu daljeg razvoja i osavremenjavanja našeg šljivarstva.

Šljive za proizvodnju rakije treba da su potpuno zrele i zato se sakupljaju samo takvi plodovi, jer tada imaju najviše šećera i samo takve i daju najviše rakije (s bogatom karakterističnom aromom). Nikada u kominu ne ubacivati trule i nezrele plodove. Zdrave i čiste plodove šljive treba stavljati u kominu po suvom i toplom vremenu (radi bržeg i lakšeg vrenja) u čiste, dobro pripremljene i zdrave drvene kace ili plastične sudove do zapremine 80%, da u punom vrenju komina ne pokipi. Takvi plodovi po pravilu bi trebali da idu u muljaču na muljanje i odvajanje koštice. Izmuljani plodovi šljiva brže i ujednačeno fermentišu, u odnosu na cele plodove, koji fermentišu usporeno i daju nešto manje rakije, često lošijeg kvaliteta. Punjenje sudova za vrenje šljive treba obaviti odjednom i završiti najkasnije u roku od 24 sata.

Punjenje u većim vremenskim razmacima vrlo je opasno, jer može izazvati ukiseljavanje i najbolje ukomljene šljive. Ukomljenu šljivu nije dobro držati u otvorenim sudovima, jer pod uticajem kiseonika iz vazduha stvaraju se uslovi za rad sirćetnih bakterija i gornji deo komine će se ukiseliti i propasti. Sudove je potrebno dobro pokriti, povezati i obavezno ubaciti vranj radi izlaska ugljendioksida iz fermentisanog kljuka. Umesto vranjeva može se koristiti crevo koje se uroni u posudu sa vodom. Vrenje se obavlja u anaerobnim uslovima i u takvim uslovima se proizvede i do 10% više rakije. Na taj način su se stekli svi preduslovi za proizvodnju kvalitetne rakije od šljive.

Za bolje, brže i sigurnije vrenje preporučljivo je na 100 kg izmuljane ukomljene šljive za proizvodnju rakije, dodati 30 grama selekcionisanog kvasca. Takođe, praktikuje se za sigurniju, bolju fermentaciju, aromatičniju rakiju, uz selekcionisane kvasce koristiti i specijalnu hranu za kvasce, koja sadrži potrebna hraniva za kvalitetniju fermentaciju.

Burno vrenje šljive, u skladu sa vremenskim prilikama,traje obično 12-14 dana. Posle toga dobro je ostaviti kominu da još desetak dana tiho vri i odmah zatim je peći, jer se brzim pečenjem komine dobije više rakije sa manje kiseline. Prilikom pečenja, destilacije obavezno odvajati prvenac, srce i patoku u različite sudove. Svi sudovi koji se koriste u proizvodnji rakije treba da su čisti.

Izvor: psss.rs

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!