Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

DA LI SU MRAZ I SNEG OŠTETILI MALINU?

Malina je prilično lošeg kondicionog stanja. Ovo što se poslednjih dana desilo je samo nadogradilo sve te stvari, objašnjava stručnjak za jagodasto voće Aleksandar Leposavić.

Iako su se u medijima u prethodnim danima mogla čuti mišljenja i procene da je prolećni mraz napravio štete i na malini, neki proizvođači i stručnjaci kažu da oštećenja nisu toliko velika, a da za loše stanje u mnogim malinjacima nisu krivi sneg i niska temperatura, već drugi faktori.

Voćar iz Arilja Vladan Stanković jedan je od onih čiji malinjak, koji se nalazi na površini od 7,3 hektara, nije pretrpeo veću štetu usled skorašnjeg mraza. Tome je, kaže, doprinelo to što vegetacija još uvek nije krenula.

“Malina je bila u mirovanju, tako da znatnih oštećenja nema. Ne bi valjalo da u narednom periodu, narednih 15-20 dana, pojavom prvih rodnijih lastara, padne sneg. Tada bismo mogli da imamo problem”, ukazuje Stanković.

“Osećaju” se posledice prošlogodišnjih poplava

Međutim, napominje da akcenat treba staviti na posledicu prošlogodišnjih poplava.

“U Arilju, u dolini reke Moravice, iz pravca Ivanjice ka Požegi, taj prošlogodišnji poplavni talas odneo je oko 170 hektara maline, fizički su nestale. Ta prljava voda donela je mnoge bolesti u preostalim voćnjacima i to je ono što se i danas oseća, prošlogodišnji problem je vidan u ovoj godini.”

Njegov malinjak je, kaže, tada pretrpeo stopostotnu štetu na površini od 1,8 hektara, te je morao da ukloni sadni materijal iz tog zahvaćenog dela.

“Ovog proleća sam zbog toga morao da podignem nove zasade i imao sam dodatni trošak. Mi dižemo tenziju zbog nekog mraza, ali poplava iz 2020. je nanela veću štetu nego sadašnji mraz”, zaključuje naš sagovornik.

Kako će se sve to odraziti na prinos i kvalitet, još uvek je rano da govori, ali trenutnu situaciju u svom voćnjaku ocenjuje, na skali od jedan do 10, ocenom osam, te se nada dobrom rodu.

Stručnjak za jagodasto voće Aleksandar Leposavić potvrđuje da je poplava u 2020. ostavila dugoročne posledice koje se i danas vide u voćnjacima, te da je mraz samo doprineo pogoršanju situacije u malinjacima, ali ne i da je sneg jedini krivac za takvo stanje.

“Mraz nije izazvao oštećenja. Malina je prilično lošeg kondicionog stanja, oštećena od bolesti i štetočina, ušla u čitav proces tog fiziološkog zimskog mirovanja. Ovo što se poslednjih dana desilo je samo nadogradilo sve te stvari”, objašnjava Leposavić.

Poštujte pravila proizvođače prakse

Situacija je, ocenjuje, dobra u višim predelima ivanjičke i ariljske opštine, Bajine Bašte, u okolini Leskovca, Surdulice, Vranja, dok je u Šapcu, Valjevu malina prilično lošeg stanja. Kako bi bili zadovoljni i rodom i kvalitetom, voćari bi, ukazuje, trebalo da poštuju sva pravila dobre proizvođačke prakse, te da, čim se vremenske prilike stabilizuju, obave detaljnu zaštitu.

“Obavezno primeniti fungicide, insekticide i neko od sredstava koja se koriste u tim stresnim situacijama, a koja u sastavu imaju i različite stimulatore i aminokiseline. Loše kondiciono stanje utiče na smanjenje prinosa, ali kvalitet, u slučaju da se sve ove stvari ispoštuju, ne bi trebalo da bude doveden u pitanje.”

U suprotnom, napominje, moglo bi doći do intenzivnije pojave sušenja i propadanja malinjaka. A kada je u pitanju cena, smatra da bi, sa procenom tog segmenta, trebalo oprezno izlaziti u javnost.

“Govoriti o tome da je, na primer 300 dinara malo, može negativno da utiče na kupce. Treba da se trudimo da proizvedemo što bolju robu koja će biti dobro plaćena, a pričati o nekim visokim cenama, nije dobro i može svima da se vrati kao bumerang”, zaključuje Leposavić.

Izvor: agroklub.rs


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!