Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Malina neće uspeti ako pogrešite sa …

Malina neće uspeti ako pogrešite sa izborom zemljišta i položaja parcele.

Cena maline koja je prošle godine bila dobra, podstakla je poljoprivrednike da ove godine prošire zasade, ali je veliko interesovanje i za podizanje novih. Stručnjaci imaju savete za one koji žele da počnu uzgoj ovog voća.

Za gajenje svake biljne vrste potrebno je pre svega odabrati zemljište. Izbor mesta, kvalitet i položaj bitni su uslovi za uspešnu i profitabilnu proizvodnju. Ako se napravi greška prilikom izbora parcele, to se kasnije teško ispravlja.

Izbegavati kamenita, kisela i zabarena tla kod gajenja maline

Kod podizanja zasada malina postoji i niz preduslova koji moraju biti ispunjeni da bi uzgoj bio rentabilan.

“Ovom voću pogoduju duboka, plodna i rastresita zemljišta, ali i propustljiva i slabo kisela. Ukoliko su slabo plodna, kamenita, kisela ili ako je u pitanju teško, to nikako neće odgovarati malini. Posebno je važno da se izbegne gajenje tamo gde se zadržava voda jer u takvim uslovima može doći do sušenja usled nedostatka kiseonika, a povećana je i opasnost od plamenjače korena”, kaže stručni saradnik Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo Đorđe Sović.

Kako se voda ne bi zadržavala na nepropustljivim zemljištu preporuka je da se obavezno uraditi podrivanje kojim će se razbiti taj sloj. Kada je u pitanju položaj parcele i tu treba voditi računa na koju stranu sveta je ona nagnuta.

“Malini najviše odgovaraju severne, severozapadne i severoistočne ekspozicije jer su takvi položaji hladniji i vlažniji naročito u nižim predelima. Južne ekspozicije su dosta toplije i suvlje, onda se u tom slučaju mora razmišljati i o postavljanju sistema za navodnjavanje.”

Kako bi gajenje maline bilo uspešno, treba obratiti pažnju na to šta je bilo od biljnih kultura na tom području. Ukoliko su bila zasejana strna žita, mahunarke ili kukuruz, na tom mestu se može zasnovati malinjak, ali ako je bio krompir, paradajz, jagode, to zemljište nije pogodno. Takođe, na krčevinama malinjaka i kupinjaka ne treba podizati novi zasad najmanje tri do pet godina, već treba pustiti tlo da se “odmori”.

Priprema za sadnju malina

Na području Zapadne Srbije uglavnom su zastupljena kisela zemljišta, malo je i lakopristupačnog fosfora, a i sadržaj organskih materija varira u zavisnosti od lokaliteta.

“Agrohemijskom analizaom utvrđujemo plodnost zemlje na kojem ćemo saditi malinu ili kupinu. Pošto je u ovom delu Srbije ona kisela, smanjenje kiselosti se može postići kalcifikacijom, odnosno krečni material treba razbacati po celoj površini i obradom ga uneti u zemljište, a povećanje sadržaja organske materije reguliše se meliorativnim đubrenjem pre sadnje. Ukoliko na tlu ima mikro depresija, trebalo bi da se on nekako izravnjaju da bi se sprečilo zadržavanje vode”, kaže naš sagovornik.

Kao organsko đubrivo može se koristiti stajnjak sa poljoprivrednog gazdinstva, a alternativa može biti i peletirani pileći stajnjak. Mineralna đubriva se mogu koristiti u kombinaciji sa organskim đubrivima.

Suzbiti korove kod malina

Kako bi malinjak bio što bolji, pre sadnje treba suzbiti korove jer je to kasnije dosta teže uraditi. Na ovako pripremljenoj površini sledi sadnja.

“Razmak između sadnica zavisi od kvaliteta i sorte i kreće se od 25 do 40 cm. Preporuka je da razmak između redova kod jednosornih sorti bude od 2,5 do tri metra, dok kod stalnorađajućih sorti treba da vude nešto veći, od 2,8 do tri metra. Jednorodne sorte najbolje bi bilo posaditi po sistemu vertikalnog špalira, dok se stalnorađajuće sorte gaje u sistemu pantljika.”

Malina ima osetljive plodove pa bi bilo dobro da se vodi računa o blizini puta. Poslednjih godina sve je veći problem sa radnom snagom, zbog čega je sve prisutniji trend da se podižu zasadi u onom obimu u kom će članovi domaćinstva moći da obave najveći deo posla kad rod stigne.

Izvor: agroklub.rs

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!