Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Kvalitet Kupine i Cena 2021. godine

Voćari zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom kupine, ali i kvalitetom roda

Kvalitet Kupine – Kupinjaci u Kolubarskom okrugu odoleli su sušnom vremenu, a kako ističu stručnjaci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, nedostatak vlage i visoke temperature nisu uticale na ovogodišnji rod. 

Berba kupine na nižim terenima počela je i prvo u ovom kraju stižu loh nes i tripl kraun, a i čačanska bestrna takođe polako zri“, kaže Đorđe Sovilj, stručni saradnik Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo. Dodaje da je najviše zasada na području Stava i da su ih obilazili u prethodnom periodu. Uglavnom su svi u dobrom stanju, jedino kod onih koji se nalaze na nižim nadmorskim visinama ima oštećenja od visokih temperatura.

Cena i kvalitet kupine veća za one iz organskog uzgoja

Prve otkupne cene za tu voćnu vrstu kreću se od 80 do 120 dinara za one koje su gajene na konvencionalan način dok za kupinu iz organskog uzgoja hladnjačari izdvajaju još 30 do 40 dinara. Sovilj podseća i da je ranijih godina otkupna cena bila znatno niža pa je jedan deo poljoprivrednih proizvođača pomalo zapostavio svoje kupinjake.

Sada kada je cena ovako visoka, proizvođači imaju motiv da više ulažu i da sređuju svoje zasade“, napominje naš sagovornik. Pre svega, trebalo bi ih navodnjavati, postaviti mreže za zasenu kako bi se zaštitili od ovako visokih temperatura, a preporuka je i da se koriste protivgradne mreže.

Manje kupina bez zaštitnih mera

U protekloj deceniji, u samo dve godine bila je dobra otkupna cena, mada u tom trenutku, kvalitet nije bio nešto naročit.

Jedne godine bilo je dosta kiše pa je kupina i dosta trulila, a druge sezone zbog suše nije mogla da dozri, ali eto, vrednost joj je bila kao i sada. Nije samo kvalitet presudan u tom slučaju. Ova voćka se dosta traži u industriji za prirodne boje“, priča nam ovaj savetodavac 

Takođe ukazuje da su loh nes i tripl kraun više konzumne sorte, ali po prinosima ne mogu da se porede sa čačanskom bestrnom i ona je još uvek najisplativija za proizvodnju. Isto tako su manje otporne na pepelnicu pa oni voćari koji nisu koristili zaštitu imali su velikih gubitaka.

Ove godine ima plodova, ali nema ko da ih bere

Milena Milan Simanović iz Osladića na svom imanju gaje loh nes i čačansku bestrnu, a na nešto manjoj površini i sortu džambo.

Nekada sam imao kupinjak na nekih 60 ari, ali sam pokrčio i ostalo mi je oko 40 ari. Ne možemo da postignemo da radimo samo nas dvoje“, kaže Simanović, koji je inače penzioner i živi u Valjevu, a kupinu gaji na porodičnom imanju u Osladiću. Napominje i da je cena bila proteklih godina loša -10 dinara, 13, 20, kako kad, a to je, kaže, baš malo.

Izvor: agroklub.rs

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!