Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

KRUŠKA KARMEN

Kruška Karmen je nastala tokom selekcijskog projekta na Univerzitetu u Bolonji početkom 21.veka.

Brza intodukcija sorte Karmen nastala je prevashodno iz razloga viokog potencijala rodnosti za ranu epohu dozrevanja-početkom avgusta. Time je zauzela poziciju sorte Butira (Rana Moretinijeva), sa značajno većim prinosom po jedinici površine. Cveta srednje kasno i kasno, istovremeno kad i Vilijamovka.

Najbolji oprašivači su Vilijamovka i Konferans. Plod je krupan, sa oko 50 odsto pokožice prekriveno dopunskim crvenilom. Plod ima izuzetno uravnotežen odnos kiselosti i slasti i namenjen je upotrebi u svežem stanju. Plod je trajan i može se čuvati do 3 meseca. Bujna je sorta. Prvih godina je snažnog rasta mladara sve do ulaska u redovno plodonošenje. Prvih godina traži intenzivan rad na formiranju dovoljnog broja rodnih nosača koji vrlo često diferenciraju mješovite pupoljke na jednogodišnjim mladarima. Kao nedostatak karakteriše je bujan uspravan rast mladara, te senzibilitet na bakteriozu Pseudomonas syringae. Upoteba bioregulatora GA3, GA4+7 može pomoći u ranom plodonošenju.

Pravilnom tehnologijom gajenja ove visokoproduktivne rane sorte, moguće je održavanje prinosa na 25 do 30t/ha godišnje. S obzirom na snažan drugi talas rasta, neophodno iskontrolisati rast bioregulatorima u cilju redovne diferencijacije pupoljaka za narednu godinu.

Pfreuzeto sa PSSS  Zaječar , Mihajlo Žikić dipl.inž. voćarstva i vinogradarstva

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas, bez ustručavanja na broj: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost, tradiciju i kvalitet koji pružamo.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!