Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

KAKO NASTAJU VEŠTAČKA VINA I OD ČEGA ZAVISI KVALITET?

Sadržaj šećera na domaćinstvu Nedin u selu Gudurice kod Vršca kod belih sorti je od 18 do 23 odsto dok je kod crnih sorti oko 24 do 25, čime su izuzetno zadovoljni, jer “samo od kvalitetnog grožđa se pravi dobro vino”.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Nedin u selu Gudurica nadomak Vršca, na ukupnoj površini od 5,5 ha uzgajaju vinovu lozu, i to uglavnom vinske sorte grožđa kao što su burgundac beli, traminac, italijanski rizling, rajnski rizling i muskat otonel, a od crnih sorti grožđa kaberne sovinjon, merlo i marselan.

Od poljoprivrednog proizvođača Nenada Nedina, saznajemo da je ova godina bila solidna, na samom početku vegetacije vinograd je zahvatio ranoprolećni mraz, a nešto kasnije i period bez padavina što se odrazilo na prinos koji je manji – za oko 10 odsto. Međutim, kasnije veće količine padavina tokom rasta bobica su dosta pogodovale lozi.

“Jedan od parametara koje pratimo prilikom određivanja početka berbe grožđa, pored boje lišća i grozdova i ukusa grožđa, jeste sadržaj šećera u bobicama. Imamo refraktometar, uređaj kojim određujemo sadržaj šećera u grožđanom soku. Ovaj parametar pratimo oko dve nedelje pre početka berbe, uberemo nekoliko bobica sa različitih čokota i sa raznih delova vinograda na kojima nam se nalazi određena sorta koju beremo, izmuljamo ih i napravimo jedan uzorak”, kaže Nedin i dodaje da iz tog uzorka izdvoje jednu do dve kapi soka i kapnu na refraktometar, poklope i okrenu ka suncu i očitaju procenat šećera na skali.

Sadržaj šećera kod belih sorti je od 18 do 23 odsto dok je kod crnih sorti oko 24 do 25, čime su izuzetno zadovoljni, jer kako kaže naš sagovornik, “samo od kvalitetnog grožđa se pravi dobro vino”.

Nakon berbe – prerada

U sklopu domaćinstva nalazi se i vinarija gde se celokupan prinos grožđa prerađuje i pravi vino koje prodaju.

“Grožđe nakon berbe muljamo, odvajaju se peteljke, belo grožđe odmah stavljamo u presu gde ga cedimo, a crno grožđe ostavljamo nakon muljanja, zavisno od sorte, oko pet do sedam dana da se taloži jer boja zavisi od tanina i drugih materija koje se nalaze u pokožici bobice.”

Nakon toga se pretače u inoks buriće gde se obavlja vrenje.

Svake godine isti radnici, gde se vredni nagrađuju

Nedini u berbi svake godine angažuju sezonske radnike iz okolnih mesta i to uglavnom iste ljude jer su oni, prema njihovom mišljenju, već upoznati kako ovi domaćini rade, što im dosta olakšava samu organizaciju.

“Ne možemo sve sami postići, otac i ja smo prisutni non-stop sa radnicima i u vinogradu tokom berbe i kući gde se grožđe mulja, dok majka ostaje kući i sprema ručak za radnike. Među radnicima su najviše starije žene, međutim bez obzira na godine, one su izuzetno vredne što mi na kraju uvek nagradimo, a zbog čega nam verovatno svake godine i dolaze, kaže naš sagovornik. 

Kapacitet podruma 25.000 litara

Vino se može degustirati i u samom podrumu, gde vina “leže”, a odakle kupci retko izlaze sa po jednom flašom. Kapacitet podruma je oko 25.000 litara.

Nedini organizuju i posete svojoj vinariji gde na trpezu plasiraju i druge proizvode poljoprivrednika iz svog kraja. U vinariji se nalazi najsavremenija oprema, a uz dobrog tehnologa, vršački domaćini prave odlično vino koje je visoko cenjeno, što dokazuju brojnim diplomama osvojenim na takmičenjima.

Izvor https://www.agroklub.rs/vinogradarstvo/kako-nastaju-vrsacka-vina-i-od-cega-zavisi-kvalitet/63856/


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!