Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

FITOSANITARNE MERE U VOĆNJAKU

Fitosanitarne mere u voćnjaku – Pravo je vreme za pripremu voćnjaka za narednu sezonu. Samo blagovremeno pripremljeni mogu u sledećoj vegetaciji očekivati zadovoljavajući prinos i kvalitet plodova.

Neophodno je prvo uraditi sanitarne agrotehničke mere,kao što su : uklanjanje suvih i polomljenih grana, trulih plodova sa stabla i sa zemlje ispod krošnji, kao i suvo oplalo i obolelo lišće. Sve te sakupljene biljne delove treba izneti iz zasada i uništiti.Time smanjujemo infekcijoni potencijal za narednu godinu. Uklanjanje i uništavanje zaraženih biljnih ostataka (na bilo koji način) ima značajnu ulogu u smanjenju primarne zaraze.Tretiranje opalog lišća 5 % rastvorom uree u količini 1000 lit/ha ostaruje se značajno smanjenje infekcionog potencijala. Utvrđeno je da se jesenjim tretmanima (novembar) inokulim smanjuje za 50%,a prolećnim 66%.

Važna mera, u okviru Fitosanitarne mere u voćnjaku, svakako je zaštite voća je jesenje “plavo prskanje” Ovom merom zaštite suzbijaju se mnoge bolesti na voćkama, a neke se jedino tim tretiranjem mogu uspešno kontrolisati. Tretiranje se izvodi u jesen,kad 2/3 lišća opadne, obično posle prvog mraza fungicidima na bazi bakra. Preparati na bazi bakra imaju najširi spektar delovanja na patogene, uključujući i bakterije.Za plavo prskanje se mogu koristiti svi bakarni preparati. Ipak, prednost dajemo preparatima na bazi bakaroksihlorida i bakarhidroksida(Bakarni oksihlorid 50 0,75% ,Cuproxat 0,5-0,6% ,Nordox 75 WG 0,2% ili Everest 0,3-0,4%).

Tretmane treba izvoditi po mirnom i suvom vremenu, kada je temperatura vazduha iznad 8°C. Posebnu pažnju obratiti na kvalitet tretiranja, jer je neophodno da depozit bakra dospe do svih mesta prezimljavanja patogena, odnosno potrebno je da dopozit bakra bude nanet na celokupnu površinu krošnje i stabla. Ukoliko nakon tretiranja nastupe duži kišoviti periodi, preporučuje se ponavljanje ovog tretmana.

Izvor PSSS Negotin Bojana Filidžanović


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!