Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

Đubrenje sadnica voća

Tri šake đubriva oko stabla i prihrana preko lista za snagu voćki!

Đubrenje sadnica – Prihranu preko korena trebalo bi sprovesti azotnim đubrivima, a preko lista vodotopivim sredstvima. Uzgajivači krušaka pažnju moraju usmeriti na prvu generaciju kruškine buve dok bi kod šljiva trebalo da reaguje na pojavu lisnih vaši.

Imajući u vidu da će voća biti više u odnosu na prošlu godinu, barem u nižim područjima, i da stabla ne bi odbacila mnogo plodova nakon završetka cvetanja, u narednom periodu potrebno je obaviti prihranu voćaka sa azotnim đubrivima.

Najbolje je upotrebiti KAN koji ima 27 odsto azota jer se brzo razgrađuje i usvaja od korena voćaka. Dovoljne su dve do tri šake oko stabla. Na ovaj način voćka bi trebalo da odbaci manje plodova jer će imati snagu potrebnu za rast plodova. Ovo se naročito odnosi na krušku i šljivu koje su, zbog mrazeva, slabije rodile prošle godine i prepune su plodovima.

Takođe je potrebno obaviti i prihranu preko lista jer se i na taj način brzo usvajaju hraniva. Kristaloni i ostala vodotopiva sredstva upotrebljavaju se u dozi od 300 grama na 100 litara vode. Najbolje je da u sebi sadrže formulaciju sa približno istim sadržajem azota, fosfora i kalijuma, kako bi rast plodova bio ujednačeniji, kao i da sadrže kalcijum koji doprinosi čvrstoći i manjoj osetljivosti plodova na pucanje zbog vlažnog vremena.

Zaštititi stabla od čađave krastavosti

Što se tiče zaštite, česte kiše i visoka vlažnost vazduha idealne su za prouzrokovača čađave krastavosti jabuka i krušaka, Venturia inequalis i Venturia pyrina.

Kod jabuka još nije završeno cvetanje, ali se tretmani mogu obaviti sa pojedinim preparatima i tokom cvetanja.

Kruške su završile sa cvetanjem i neophodna je zaštita. Potrebno je obavljati prskanja fungicidima sa različitim aktivnim materijama kako se ne bi stekla otpornost gljivica kao i da se prilikom svakog prskanja koristi po jedan sistemik i jedan kontaktni fungicid. Na ovaj način omogućiće se bolja pokrivenost i zaštita od prodora patogena u listove.

Ako bi se koristio samo kotaktni ili sistemični fungicid, ne bi bilo moguće zaštititi voćke. Đubrenje Sadnica zahteva konsultacije sa stručnim licem. O izboru preparata najbolje je konsultovati se sa stručnjacima za zaštitu.

Napad kruškine buve i lisnih vaši

Ni insekti ne miruju. Česte kiše odgađaju napad prve generacije kruškine buve. S dolaskom toplijeg vremena i sunčanih dana može da se očekuje jači napad ove štetočine, naročito u zasadima gde je imago položio jaja. Od velike važnosti je da se obavlja stalna kontrola stabala i da, ako se vidi povećan broj ženki buve, uradi tretman dozvoljenim insketicidima. Takođe se mora obaviti tretman i protiv jaja štetočine.

Kod šljiva je neophodno obaviti tretman protiv lisnih vaši jer, nakon tretmana protiv šljivine osice, prva štetočina koja napada listove je zelena lisna vaš koja dovodi do uvrtanja i žućenja listova, kao i opadanja tek zametnutih plodova. Na tržištu se može pronaći dovoljno sredstava protiv vaši, a uz taj tretman, naročito ako je palo dosta kiše, može se ponovo koristiti i neko sredstvo, odnosno fungicid, za zaštitu od monilije, odnosno, sušenja grana.

Izvor: Agroklub.rs

 


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!