Ljubava bb, Kruševac

063 70 33 678 --- 063 15 23 014

ČUVANJE ORAHA I SUŠENJE

ORAH za berbu prihvati tokom druge polovine septembra – oktobra meseca, a skuplja se iz nekoliko navrata. Nije poželjno da otpali plodovi leže na vlažnom tlu vrlo od 3 dana, zato što će se pojaviti glicice koje nanose oštrenje jezgru.

Nakon sakupljanja oraha on se čisti od klapine, tj. zelene opne i pere isključivo čistom vodom. Praće je vrlo važno da bi ljubav bila lepe i svetle boje, zato što ljubav, pa čak i jezgro lako pocrni od joda koga u klapini ima vemu puno.

Neki voćari, prvenstveno veći proizvođači oraha gaje sorte koje imaju visoku cena u Ljubcima, zato što je čuvanje i prerada oraha za njih dodatnih investicija, zahteva ulaganja u skladište i mašine za krcanje i čišćenje. Orah se na tržištu prodaje u ljusci do kraja oktobra meseca.

Najvišu cenu na tržištu ima kvalitetno i svetlo jezgro. Zato je sušenje neizbežan deo procesa sakupljanja oraha i priprema za prodaju, od kojih velika zavisi svetla boja i visok kvalitet jezgra. Kada se orah ne osuši dobro u kratkom periodu odmah nakon berbe, dovoljno je negativnih posledica, obrazovanje budžeta ili izraženog tamnjenja jezika.

Postoje prirodno i veštačko rešenje. Prirodni način je za slučaj manjih količina, gde se u tačnim slojevima ili na polikama sa mrežnim dnom od istegnutog metalnog lima, u venama dobro provetrenim prostorima, a bez dejstva direktno sunčevog sveta, orah suši nekoliko nedelja. Prednosti kod ovog principa sušenja su minimalna ulaganja u opremu i uštedu za toplotnu energiju. Veštačkim putem pomoći kalorifera procesa sušenja se ubrzava i traje do 2 dana. U tom slučaju sama brzina sušenja zavisi od vlažnosti oraha u trenutku berbe. Zakon prava orah se u silosima sa ventilatorom i grejačem suši do vlažnosti oko 8%. Posle toga se kalibrira i pakuje u džakove. Postoje više različitih uređenja za sušenje. Poznati su silosi gde se ventilatori odozdo uduvavaju gorivo vazduh temperature do maksimalnih +41 stepen, kao i otvorene sekcione sušice koje postepeno mešaju orahe i na taj način pospešuju ravnomerno sušenje. U te svrhe se koriste i komore za sušenje volje. Da smo dostigli 8% vlažnosti, možemo proveriti preko membrane između dve poluke oraha (ako se lomi i puca orah je suvi). Postoji i precizno merenje pomažu specijalnim merača sa halogenim lampama.

Prednosti kod veštačkog načina su mogućnosti sušenja velike količine oraha na malom prostoru, ravnomerno – automatizovano rešenje,
brzina i efikasni plazman i dr.

Zakon sušenja i kalibriranja po veličini, orah se za prodaju ili preradu možete čuvati u mrežama vremena težine 10 do 20 kg, vrećama od polimernih tkanina, kartonskim kutijama, drvenim ili plastičnim sanducima (u tankom sloju), hladnjači u hermetičnim pakovanjima i dr.

Orah u Ljubima može da se čuje dosta nego što je očišćeno jezgro. Ako se orasi prodajte u nedostatku nedostataka ne treba da preuzmete 4%, a potrebno je ručno da ih odaberete.

Ako je orah namenjen našem tržištu, on se ponajviše prodaje očišćen, a nepisano pravilo je da cena sa vremenom raste i najviša je u septembru mesecu. Ako se gaje sorte koje se prvo beru, brzo osuše, orah se može prodati već krajem septembra po visoke cene, zato što se na pijacama u ponudama nije pojavila sveža berba sitih proizvođača.

Ako se orah čuva vrlo posle sušenja, treba u hladnjači trenutno zamrznuti do -16C, kako bi se mogli ukloniti insekti i crvići. Posle toga se orah čuva u skladištu. Prostorija u kojoj se skladišti orah treba biti suva i tamna, zato što sunčeva svetlost se ne sme direktno padati na orah i zagreva ga.

Optimalna temperatura za čuvanje oraha je od -5C do + 10C, a vlažnost vazduha ne sme da preuzme 70%. Sobzirom da orah zahvataju svojoj masnoći lako poprima strane mirise, u prostoriji ne smeju biti drugi plodovi, zimnica ili ostali proizvodi. Takoće ni vlažni podrum ili prostorija nikako ne odgovaraju čuvanju oraha.

Izvor: PSSS
Savetodavac voćarstva i vinogradarstva, Ljiljana Gvozdić


Za sva vasa pitanja naš stručni tim Vam stoji na raspolaganju svakodnevno , kako o savetu o odabiru i vrsti sadnica tako i o savetu o sadnji istih.
Pozovite nas: 063/70-33-678

I uverite se u našu visoku profesionalnost.

Za lepe, zdrave, visokokvalitetne i rodne voćnjake,

Vaš prijatelj, pre svega,

Rasadnik Smiljković


Proizvodimo sadnice voća visokog kvaliteta po najpovoljnijim cenama, naručite ih još danas.

Obratite nam se s poverenjem i uverite se u naš kvalitet!